Louis Zaal gaat verder na vertrek bij Hollandse Hoogte

Met ingang van 1 januari is Louis Zaal niet langer werkzaam bij Hollandse Hoogte (HH), het fotobureau dat hij 28 jaar geleden mede oprichtte en waarvan hij lang mede-directeur was.

Onder de noemer ‘Nieuw Jaar, nieuwe kansen’ schrijft hij aan de klanten van HH:

‘Ik heb besloten om Hollandse Hoogte te verlaten. Na 28 jaar vind ik het tijd om iets anders te gaan doen, zeker nu Bas van Beek aandeelhouder en directeur is geworden. Vele jaren heeft hij, als onze belangrijkste concurrent bij Benelux Press en ANP Photo, bewezen fotografie in te kunnen bedden in een commercieel kader.

In die 28 jaar is er veel veranderd. Niet alleen in de fotografie, ook de markt staat nu op zijn kop. Ik heb in al die jaren veel veranderingen zien komen en zelf geïnitieerd. Het waren dan ook uitdagende jaren waarin we Hollandse Hoogte hebben uitgebouwd tot het meest toonaangevende bureau in Nederland. De portfolio aan fotografen en buitenlandse bureaus is uniek. Niet alleen in Nederland, maar ook internationaal. De focus op kwaliteit trok een groeiend aantal klanten, niet alleen in Nederland, ook internationaal wordt meer en meer gebruik gemaakt van Nederlandse fotografie.

Want een fotobureau kan niet alleen maar bestaan dankzij fotografen, klanten zijn minstens zo noodzakelijk. Het op elkaar laten aansluiten van vraag en aanbod is tenslotte ons vak. En jullie waren belangrijk voor ons. Vaak al klant vanaf het eerste uur. Door foto’s te vinden in ons uitgebreide archief die een meerwaarde geven aan jullie krant, weekblad of andersoortige publicatie. Ik geniet nog steeds als ik een welgekozen illustratie zie die de kern van een artikel weergeeft of het oog trekt. En dan vooral als dan Hollandse Hoogte de credit wordt vermeld.

De veranderingen van de laatste jaren raken niet alleen de fotobureaus. Juist ook de media, onze klanten, jullie dus, zijn wellicht nog meer getroffen. Veel bladen bestaan niet meer, men moet op zoek naar andere verdienmodellen die moeilijk te vinden zijn.

Na zoveel tijd is het voor mij goed iets anders te gaan doen en ook op zoek te gaan naar een ander verdienmodel. En wellicht is het ook voor HH goed als iemand anders vooraan staat.

Ik heb geen duidelijke toekomstplannen. Ik neem de tijd om een nieuwe rol te formuleren. Ik begon als leerlingjournalist bij Trouw in 1974, dus heb bijna 40 jaar gewerkt. En het is dus nu tijd om eerst een tijdje te gaan lanterfanten. Maar dit is geen definitief afscheid. Fotografie blijft ook mij nog steeds verbazen, prikkelen en uitdagen. Dus wellicht komen we elkaar op en ander platform tegen.

Binnenkort zullen jullie horen wanneer er een afscheidsfeest gaat plaatsvinden.’