Luc Delahaye wint Prix Pictet

De Franse fotograaf Luc Delahay is de winnaar van de Prix Pictet, die dit jaar het thema Power heeft. Delahaye krijgt de prijs voor een serie foto’s die hij de afgelopen jaren maakte, variërend van een OPEC-conferentie tot plunderaars in Haïti en oorlogsbeelden uit Arabische landen. Delahaye ontving de prijs van ruim 80 duizend euro uit handen van de Britse architect Norman Foster in de Londense Saatchi Gallery.
In The Guardian lezen we dat de jury koos voor het werk van Delahaye vanwege ‘de pure kunstzinnige voortreffelijkheid, dramatische intensiteit en verhalende kracht’ van zijn foto’s. Delahay behoorde in de jaren negentig tot de betere footjournalisten en was begin van deze eeuw een van de voorlopers uit die discipline die zich ging toeleggen op grote diepgang in zijn foto’s, die niet of nauwelijks meer werden gepubliceerd in kranten en magazines, maar vooral tentoongesteld in galeries en musea.

Op de shortlist voor de Prix Pictet van dit jaar stonden verder onder meer Carl De Keyzer, Jacqueline Hassink, Guy TIllim, Rena Effendi en Joel Sternfeld.

Prix Pictet

The Guardian: Luc Delahaye wins the 2012 Prix Pictet award