Luc Tuymans schikt plagiaat met fotografe Van Giel

De mate van beroering over de plagiaatkwestie tussen kunstenaar Luc Tuymans en fotografe Van Giel begin dit jaar staat in schril contrast met de publicitaire rust rond de afloop van de zaak. Dat de zaak begin september in der minne is geschikt zorgde wel voor berichten hier en daar. Maar die waren summier, want beide partijen spraken radiostilte af. Intussen begrijpen we van ingewijden dat Tuymans de foto heeft aangekocht van de fotografe en dat hij een dwangsom moet betalen mocht hij nog eens werk van Van Giel plagiëren.

De Antwerpse rechtbank stelde medio januari fotografe Katrijn van Giel in het gelijk in een zaak die ze had aangespannen tegen kunstenaar Luc Tuymans. De rechters volgen haar verwijt dat Tuymans op laakbare wijze een van zijn schilderijen heeft gebaseerd op een portret dat Van Giel maakte van de Belgische politicus Jean-Marie Dedecker. Tuymans gaf eerder al toe dat de foto van Van Giel voor hem de basis was van zijn schilderij A Belgian Politician uit 2011, maar beriep zich erop dat het een parodiërend kunstwerk was.

Om een hoger beroep te vermijden hebben beide partijen de zaak eind augustus in der minne geschikt. Officieel was de mededeling dat zij ‘na constructief overleg besloten om hun geschil onder artiesten en op een artistieke manier op te lossen eerder dan door een rechtbank te laten beslechten.’

En verder werd officieel alleen nog gemeld dat Van Giel doet afstand van haar gerechtelijke actie; en dat het werk van Luc Tuymans zijn bestaan herneemt op de kunstmarkt.

Dat nu blijkt dat Tuymans de foto – en vermoedelijk ook het auteursrecht daarop – overneemt voor een geldbedrag en dat er een dwangsom is afgesproken, ligt in de lijn van de eerdere uitspraak van de rechtbank in Antwerpen.

In januari op PhotoQ: Fotografe Van Giel wint plagiaat-zaak van Luc Tuymans