Lucht

Een werkplaats zonder ramen waar gewerkt wordt aan luchtverplaatsing. Vakwerk. Rechtsonder steekt nog net een ruw stuk hout in het fotokader, daarnaast liggen wat schaven. En overal houtkrullen.

Ruwweg geschat worden hier 28 propellers tegelijk vervaardigd. En wel: met de hand. Maar niet nadat de hal eerst zelf werd getimmerd. Hoe groot deze is blijft een raadsel, geen idee wat er achter onze rug nog gebeurt. Of koos de fotograaf een uiterste standpunt?

Het schiet niet erg op met die propellers. Overal in de balken zijn spijkers geslagen en daaraan bungelen lege werkjassen. We tellen met moeite 7 houtbewerkers. De fotograaf niet meegerekend. Zou hij tevens ambachtsman zijn?

Misschien. Een beetje vakman had in de hoek rechtsonder of geen, óf een langer stuk hout gearrangeerd. Aan de andere kant is de tegenlicht situatie verbluffend mooi vastgelegd. De rijen werklampen tekenen zich prima af tegen de overmaat aan daglicht. Alleen… een vakfotograaf zou de ontspanner waarschijnlijk pas na schafttijd hanteren.

De foto is opgeborgen onder de titel Aviation. Nou ja, aviation… de categorie zou eerder Bombing moeten heten. Want het is oorlog en dat vraagt om nieuwe technieken: al vliegend bommen naar beneden werpen, overigens vaak een heel geschikt damesklusje gebleken. Maar ja, één of twee bommen per vliegtuig de lucht in sturen- met dame én piloot- dat vereist een tiptop luchtverplaatsing en dat dan ‘t liefst in veelvoud. Vandaar al die houtbewerkers. Straks met z’n allen tegelijk nog even proefdraaien…

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.