Maaike Koning over Amsterdam-Noord

In haar boek ‘Aan de overkant’ schetst fotograaf Maaike Koning een bijzonder tijdsbeeld van Amsterdam-Noord. De afgelopen jaren maakte zij voor haar fotoboek vele portretten van oude en nieuwe Noordelingen en foto’s van typerende plekken in Amsterdam-Noord. ‘Aan de overkant’ ligt vanaf 20 oktober in de boekhandel, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

Maaike Koning fotografeerde voor haar boek bewoners van verschillende generaties, vaak in memorabele periodes in hun leven. In het boek staan onder meer portretten van vaders met hun pasgeboren kind, kleuters op hun eerste schooldag, allochtone studentes met hun Nederlandse lerares en diamanten echtparen. De journalisten Lorianne van Gelder en Jeroen Kleijne hebben voor ‘Aan de overkant’ een aantal geportretteerden geïnterviewd. Dit heeft geleid tot opvallende quotes en boeiende verhalen van echte Noorderlingen. Zo getuigt de dakloze ‘Potje’ van zijn liefde voor Noord. “Ik ga hier alleen weg tussen zes planken of in een potje.” En vertelt Tijs de Vries (90) hoe hij zijn Martje (88) ontmoette bij de bijbelschool. “Ze had altijd zulke mooie jurken aan. En nu zijn we gekreukelde kranten.” Mark (40) maakt een originele vergelijking: “Het is net als Buckler drinken. Je moet het altijd uitleggen als je in Noord woont.”Veel Amsterdammers zijn trots op hun stad, maar komen doorgaans niet verder dan het Centraal Station. De overkant van het IJ is voor veel mensen nog onbekend terrein. Dat onbekende is gevangen in het originele ontwerp van het boek, met een dubbele cover waarop het pontje over het IJ door de mist naar de overkant vaart. Het boek opent met een gedicht van Joost Baars over de overtocht. De foto’s van plekken in Noord, de portretten en de teksten maken het boek tot een boeiend tijdsbeeld van het echte Noord, achter de zich snel ontwikkelende IJ-oever. ‘Aan de overkant’ geeft nieuwkomers en nieuwsgierigen een intiem beeld van Noord en zijn inwoners en het is voor de Noorderlingen zelf een feest van herkenning. Het boek werd mede mogelijk gemaakt door crowdfunding via voordekunst.nl.

Het fotoboek ‘Aan de overkant’ is vanaf 20 oktober te koop op www.maaikekoning.nl en bij verschillende boekhandels in Amsterdam. Online kost het boek 29,50 euro, in de winkel 32,50 euro. ISBN 978-90-819590-0-1