Magnum Expression Award voor Rob Hornstra

Het boek Safety First van Rob Hornstra is deze week bekroond met de 2011 Magnum Expression Award. Hoek bevat een groot aantal foto’s met vreemde lichteffecten, een gevolg van controles met röntgenstralen op vliegvelden die doorwerkten in de nog te ontwikkelen filmrolletjes van Hornstra.
Het boek werd verkozen door een jury van Magnum-fotografen Bruce Gilden, Christopher Anderson, Donovan Wylie en Antoine D’Agata, alsmede HP-directeur Louis Kim.

De prijs bestaat uit een mentorschap door een van de footgrafen in de jury, een boekproductie ter waarde van 6000 dollar, een gratis jaarabonnement op Photoshelter en de mogelijkheid om een multimedia essay te maken met het team van Magnum in Motion.

Magnum heeft de prijs ingesteld om maatschappelijk bewustzijn en verandering te stimuleren door fotografie. De prijs is vooral bedoeld als beloning voor fotografen die vernieuwend en artistiek te werk gaan in het huidige fotografieklimaat, dat onderhevig is aan vele veranderingen op het gebied van onder meer productie en distributie.

Hornstra maakte het boek in het kader van het Sochi Project dat hij sinds enkele jaren met journalist Arnold van Bruggen aan het maken is. Het is een van hun middelen om met crowdfunding de financiering van het project rond te krijgen.

The Magnum Expression Award

The Sochi Project / Safety First