MAI en Stadsarchief gaan samenwerken

Op vrijdag 27 januari hebben het Maria Austria Instituut (MAI) en het Stadsarchief Amsterdam een samenwerkingsovereenkomst getekend. Beide instellingen zijn al jaren gehuistvest in hetzelfde pand aan de Vijzelstraat, maar werkten slechts ter gelegenheid van een aantal tentoonstellingen samen. Tot gezamenlijk beheer en gelijke wijze van toegankelijk maken is het nooit gekomen. Het doel is om binnen vier jaar inventarissen en overzichtscans van de archiefbladen van alle MAI-archieven beschikbaar te maken in de Archiefbank van het Stadsarchief.
Het nieuwsbericht vervolgt: ‘Ongetwijfeld zal volledige en snelle toegankelijkheid van deze fotoarchieven leiden tot nieuwe ontdekkingen, historici en fotohistorici. Ook zal het bestellen van de foto’s een stuk simpeler worden. Werk van beroemde fotografen als Paul Huf, Eva Besnyö, Sem Presser en Carel Blazer -dat ook in de Beeldbank van het Stadsarchief beschikbaar wordt- zal ook kunnen figureren in scripties én in een lijstje boven de bank.

Het Maria Austria Instituut is eind jaren ’70 ontstaan toen een aantal prominente Amsterdamse fotografen bedacht dat hun archieven bewaard zouden moeten blijven in de stad waar ze ook zijn ontstaan. Inmiddels beheert het MAI vijftig waardevolle archieven.Veel foto’s in de archieven van het Maria Austria Instituut zijn essentieel voor het beeld van de geschiedenis van Amsterdam in de 20e eeuw. Ze zijn bepalend voor ons visueel geheugen van de stad, of het nu gaat om de heftige beelden van de rellen in de jaren ’60 en de Dolle Mina’s van ‘70, de huiselijke plaatjes met John Lennon en Yoko Ono in het Hilton, de indrukwekkende beelden van de partizanen camera’s uit de Tweede Wereldoorlog of de doodgewone dagelijkse foto’s van de straat en portretten van Amsterdammers.’

Links
Stadsarchief Amsterdam
Maria Austria Instituut
Bekijk de foto’s van het MAI in de Beeldbank van het stadsarchief.