Maker Allende-foto uit 1973 bekend

Sinds deze week weten we wie de maker is van de legendarische foto van de toenmalige president Salvador Allende van Chili, kort voor zijn dood gemaakt, tijdens de militaire coup van 11 september 1973: zijn naam is Luis Orlando Lagos Vasquez. Het verhaal achter de identificatie wordt beschreven door Jan van der Putten in de Groene Amsterdammer van deze week.
De naam van Lagos als maker van de historische foto is bekend gemaakt na zijn dood op 94-jarige leeftijd, begin dit jaar. De Chileense journalist Camilo Taufic onthulde de naam in de krant La Nación. De New York Times, die in 1973 als eerste de foto publiceerde, houdt zich op de vlakte over de naam van de maker, totdat nader onderzoek meer duidelijk maakt.

Lagos was indertijd Allendes persoonlijke fotograaf. Hij maakte de foto op het moment dat het presidentiële paleis, de Moneda, werd gebombardeerd. Voor zijn aanhouding door de coup-plegers stopte de fotograaf het rolletje in zijn onderbroek.

Via een bemiddelaar werd het beeld verkocht aan de New York Times, voor 12 duizend dollar. De Groene Amsterdammer schrijft dat Lagos in ruil daarvoor moest beloven dat pas na zijn doo dbekend mocht worden wie de foto heeft gemaakt. Lagos heeft daarvan nooit een cent gezien. Het geld is vermoedelijk door de bemiddelaar achterover gedrukt.