Maker luchtfoto’s vecht terug tegen Barbra Streisand

Luchtfoto’s en beroemdheden gaan niet goed samen. Het ANP daagde Maxima en Willem-Alexander uit met een luchtfoto van hun stulp aan de Eikenhorst 4 te Wassenaar. Barbra Streisand voert een felle juridische strijd tegen de maker van luchtfoto’s van haar ‘estate’ in Malibu.
De Amerikaanse zangeres/actrice voelt zich in haar privacy aangestast door foto’s die Kenneth Adelman publiceert via zijn website. Adelman, gepensioneerd ondernemer en miljonair geworden in de gouden jaren in Silicon Valley, is bezig met een project om de kustlijn van Californië vast te leggen in luchtfoto’s die hij vanuit zijn helikopter maakt.

Streisand wil dat Adelman de foto’s van haar landgoed niet meer publiceert en eist via de rechter een schadeloosstelling van 10 miljoen dollar. Volgens haar tonen de luchtfoto’s routes om haar eigendom binnen te dringen en geven ze een blik op onderdelen die niet zichtbaar zijn vanuit een publiekelijk toegankelijke plek.

Het inspireert plaatselijke media tot koppen als: ‘A Lawsuit is Born’ en ‘Not funny, girl’.
Adelman eist dat Streisand haar zaak intrekt, omdat zijn recht op vrije expressie wordt aangetast.
De zaak heeft een licht verband met het verbod dat de gemeente Wassenaar wil opleggen aan fotografen aan het maken van beelden rond de nieuwe woning van het kroonprinselijk paar. Dat geplande verbod bracht het ANP op het idee om een luchtfoto van de Eikenhorst te maken. Een verbod op luchtfotografie was nog niet in de maak, aldus het ANP.

www.californiacoastline.org