Maker Obama-poster vrij na nacht in cel

De Amerikaanse kunstenaar Shepard Fairey Is vrijdag in Boston gearresteerd wegens het aanbrengen van graffiti op een gebouw in die stad. Fairey – zaterdag weer vrijgelaten – is bekend geworden met de poster die hij maakte van Obama voorzien van het woord Hope. Hij was in Boston voor de opening van zijn eerste overzichtstentoonstelling ‘Shepard Fairey: Supply and Demand’ in het Institute of Contemporary Art.
Bij zijn arrestatie – die plaatsvond terwijl hij op weg was naar de opening van zijn tentoonstelling – bleek dat er nog een opsporingsbevel tegen hem openstond over het aanbrengen van graffiti elders in 2000. Na het betalen van een borgsom van 1500 dollar mocht hij het politiebureau verlaten.

Eerder vorige week besloot het persbureau AP een zaak tegen Fairey te beginnen wegens inbreuk op auteursrecht. Volgens AP heeft Fairey zonder toestemming een AP-foto gebruikt voor het vervaardigen van het Hope-affiche. De kunstenaar ontkent dat niet, maar vindt dat hij niet meer heeft gedaan dan ‘fair use’ gemaakt van het beeld dat hij op internet aantrof.

Boston Herald: Boston arrest adds to Shepard Fairey’s tale

Video van de Los Angeles Times met Shepard Fairey: