Malcolm Browne (81) overleden

Afgelopen maandag is de Amerikaanse fotograaf en journalist Malcolm Browne overleden, de maker van de spraakmakende World Press Photo van 1963: de boedhistische monnik Thich Quang Duc verbrandt zichzelf in Saigon uit protest tegen de vervolging van boedhisten door de Zuid-Vietnamese regering. Browne won met de foto tevens een Pulitzer Prize.
De beroemde foto legde een zorgvuldig vooraf gepland mediaspektakel vast. Toch was Browne de enige aanwezige westerse fotograaf. De zelfverbranding werd aanschouwd door circa 500 mensen onder wie een groot aantal monniken. Een aantal van hen blokkeerde de doorgang van een brandweerauto door voor de wielen te gaan liggen.

De foto werd niet door alle media verwelkomd. De New York Times bij voorbeeld besloot in 1963 de foto niet te plaatsen omdat die te schokkend zou zijn voor een ochtendkrant. President Kennedy zei destijds dat geen enkele foto wereldwijd zoveel gevoelens losmaakte als deze.

Browne was medio jaren zestig fotograaf voor AP in Vietnam. Hij schreef ook: in 1965 verscheen zijn boek The New Face of War, alsmede een handboek voor nieuwe verslaggevers in Vietnam. Aan het eind van dat jaar ging hij werken voor de televisie, bij ABC News.

Het uitstapje naar tv duurde niet lang. In 1968 trad Browne in dienst als verslaggever bij de New York Times. Hij werkte er onder meer als correspondent in Latijns Amerika, Oost-Europa en Azië en als wetenschapsredacteur. In 1993 publiceerde hij zijn memoires, Muddy Boots and Red Socks.

Sinds 2000 leed Browne aan de ziekte van Parkinson. De laatste jaren verplaatste hij zich in een rolstoel.

AP: Burning-Monk photographer Malcolm Browne dies

Time Lightbox: Malcolm Browne: The Story Behind The Burning Monk