Malick Sidibé ¯ntvangt Hasselblad Prijs

Fotograaf Malick Sidibé µit Mali is door een jury van Europese curatoren uitverkoren voor de Hasselblad Foundation International Award in Photograph 2003. Het is een extra onderstreping van de opkomst van de Afrikaanse fotografie zoals die een aantal jaren geleden inzette.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van ruim 55 duizend euro, een gouden medaille en een tentoonstelling. De jury vindt dat Sidibé ¥en belangrijke periode in de West-Afrikaanse geschiedenis heeft vastgelegd ‘met groot gevoel, enthousiasme en betrokkenheid’.

Malick Sidibé ©s in 1936 geboren in Soloba, dat toen nog Frans Soedan heette en nu Mai. Hij volgde kunstopleidingen in Bamako, met name op het gebied van sieradenkunst. Via de Franse fotograaf Grard Guillat kwam hij in de fotografie terecht. In 1962 opende hij zijn Studio Malick en daar werkt hij nog steeds. Hij maakte reportages, maar vooral veel portretten in zijn studio.

Toen in de jaren tachtig de spoeling dunner werd, richtte hij zich tijdelijk wat meer op camerareparaties. Na zijn ontdekking in Europa in de jaren negentig maakt hij bij tijd en wijle opdrachten voor Vogue,, Elle en Cosmopolitan. In 1998 verscheen bij Scalo een monografie.

• De website van de Hasselblad Foundation