Malick Sidibé (80) overleden

Gisteren is in zijn woonplaats Bamako in Mali de beroemdste fotograaf van Afrika overleden, Malick Sidibé. Hij leed al enige tijd aan kanker. Met zijn portretten en reportagefoto’s legde Sidibé vanaf begin jaren zestig een beeld vast van de Afrikaanse opgroeiende jeugd. Het gaf de westerse wereld een volkomen nieuwe kijk op het continent dat zo vaak door oorlogen en hongersnoden wordt geplaagd. En Sidibé’s internationale succes zette ook andere Afrikaanse fotografen op het spoor van wereldwijde belangstelling.

Malick Sidibé - Foto Koos Breukel
Malick Sidibé – Foto Koos Breukel

Sidibé opende zijn eerste fotostudio in Bamako in 1958. Ook zijn eveneens beroemde collega Seydou Keïta werkte in de Malinese hoofdstad. In Le Monde lezen we hoe Sidibé zich met hem vergeleek: ‘Seydou, dat was de klasse van de welvarende, rijk geklede ambtenaren, die hun vrouwen bedekten met gouden sieraden. Ik was voor de middenklasse; “je zou net zo goed met een schaap kunnen poseren” werd er wel eens gezegd.’

Met een lichte camera volgde Sidibé de jeugd die zich op zondag onbezorgd stortte in avonden met twist, rock en Cubaanse dansen, tot in de kleine uurtjes langs de oever van de Niger. Vanaf de jaren zeventig legt hij zich toe op studiofotografie.

In de jaren negentig breekt Sidibé internationaal door via Franse kunstverzamelaars. In 2003 krijgt hij de Hasselblad Award uitgereikt. In 2007 is hij de eerste Afrikaan en de eerste fotograaf die tijdens de Biënnale van Venetië de Gouden Leeuw voor zijn oeuvre in ontvangst kan nemen.

In Nederland is het werk van Malick Sidibé onder meer te zien geweest in tentoonstellingen in het Stedelijk Museum Amsterdam in 2001 en in Foam in 2008. Onder meer de Antwerpse galerie Fifty One Fine Art Photography vertegenwoordigt het werk van Sidibé.

Het toeval wil dat eerder deze week op het fotoboog Lens van de New York Times een artikel over Sidibé is gepubliceerd naar aanleiding van een expositie in New York: Malick Sidibé: Creative Force of African Culture