Mandela (1918-2013): covers en niet gemaakte foto’s

Vandaag putten vele media zich uit om het overlijden van Nelson Mandela zo treffend mogelijk te verbeelden. PhotoQ selecteert enkele covers en links. Bovendien: de aanwezigheid van Mandela kon zo overweldigend zijn dat sommige fotografen vergaten de ‘old man’ te fotograferen als hij in buurt kwam.

Kadir van Lohuizen schrijft op zijn Facebook-pagina: Madiba Mandela has died, an example for all! In March 1990 when he was welcomed to Jo’burg he walked towards me and instead of taking his portrait as I ought to do I shook his hand being blown away by his presence. RIP

En Jodi Bieber tweet: I remember we often forgot to photograph you as we were so absorbed in your presence…Rest in peace Madiba x

De foto die de Volkskrant vandaag op de voorpagina plaatst – zie hierboven – stond ook al eind 1999 in de krant, vlak voor de millennium-wisseling. Edie Peters – toen nog in dienst bij de krant – schreef in de serie Wereldfoto onder meer over deze foto:

De Zweedse fotograaf Hans Gedda kreeg in 1990 de kans van zijn leven. Nelson Mandela was na 27 jaar gevangenschap vrijgelaten en ging meteen naar Stockholm om een doodzieke vriend te bezoeken. De Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Sten Andersson regelde voor Gedda een fotomoment. ‘Hij was Olof Palme’s fotograaf’, drong hij aan bij het ANC.

Gedda mocht één rolletje volschieten, en kreeg vijf minuten de tijd. Mandela poseerde verstrakt.

Gedda vroeg hem met zijn vuist het overwinningsteken te maken. Mandela hield zijn vuist omhoog. Niet bijzonder genoeg, vond Gedda en vroeg of Mandela de vuist bij zijn voorhoofd wilde houden. ‘Lager’, riep hij minister Andersson toe die de flitslamp voor hem vasthield. Resultaat was een prijswinnende foto, die de wijze en wat trieste blik van Mandela combineert met de kracht van de vuist. Simpel, maar veelzeggend.

Time en The New Yorker horen tot de bladen die een Mandela-special uitbrengen. Ze hebben beide een cover met een prachtig portret, respectievelijk een foto en een schilderij gebaseerd op een foto:

photoq-cover-time-mandela

photoq-mandela-cover-new-yorker-450

Vrij Nederland stelt een speciale bijlage beschikbaar als gratis pdf: Special Nelson Mandela (1918-2013)

Andere terugblikken in fotografie:
TIME Lightbox – Robben Island: Nelson Mandela’s Prison Home en A Tribute to Nelson Mandela by Pulitzer Winner David Turnley
New York Times – Mandela as Dissident, Liberator and Statesman