Marc Grosset, voormalig directeur van Rapho, overleden

Tien dagen geleden is Marc Grosset, tot 2002 directeur van het Franse persbureau Rapho, overleden. De laatste jaren wijdde hij zich aan historische Russische fotografie.
In 1946 nam Grosset’s vader, Raymond Grosset, het bescheiden persbureau Rapho over van Charles Rado, een Hongaarse immigrant die het in 1933 of 1936 oprichtte. Marc Grosset, die in 1957 werd geboren, groeide op tussen de fotografie en de fotografen. Rapho vertegenwoordigde fotografen als Willy Ronis, Edouard Boubat en Robert Doisneau. Verder had de oude Grosset goede banden met beroemde fotografen als Bill Brandt en Brassaï.

Marc Grosset leerde het vak bij fotobureau’s als Sipa Press en Blackstar en kreeg in 1986, samen met zijn zuster Kathleen, de leiding over Rapho. Zij zetten zich in de ethische waarden en esthetische kwaliteit, waarop de goede naam van het bureau was gebouwd, vast te houden. In 1999 overleed Raymond Grosset. Eind 2001 werd het nog steeds relatief kleine Rapho aan de Franse mediagroep Hachette Filipacchi Médias verkocht.

Vanaf dat moment richtte Grosset zich op de naar zijn mening onderbelichte en onderschatte Russische fotografie. Hij reisde regelmatig naar de voormalige Sovjet-Unie en zocht contact met fotografen, hun nabestaanden en locale deskundigen.

Eén en ander leidde tot het opzetten van een website over bijzondere Russische fotografen en de publicatie van een boek met werk van Jevgeni Chaldej. Grosset was op zoek naar beelden van het dagelijks leven in Rusland, beelden die onafhankelijk van de alomtegenwoordige communistische regie tot stand waren gekomen. Op de website zijn naast het werk van Chaldej, portfolio’s van Dmitriev, Shaikhet, Ignatovich, Grinberg en Markov-Grinberg te bekijken.

Begin dit jaar werd Grosset ziek, de late diagnose was leverkanker. Afgelopen vrijdag is hij bijgezet in het familiegraf op Père Lachaise. Op Visa Pour l’Image, het festival voor de fotojournalistiek in Perpignan wordt een avond aan Marc Grosset gewijd en presenteert men zijn nieuwe boek over fotografie in het Stalin-tijdperk L’ USSR de Staline.

• Grosset’s site over Russische fotografie: mgp.neteyes.org

Met dank aan Adriaan Monshouwer