Marc Voskuijl (44) overleden

Afgelopen maandag is Marc Voskuijl, medewerker van Spaarnestad Photo, overleden. Voskuijl verzorgde voor PhotoQ de rubriek Collectie Spaarnestad Photo, waarin hij wekelijks een bijzondere foto uit het archief toonde, voorzien van een korte tekst die blijk gaf van zijn fascinatie voor humor in alledaagse situaties. We missen hem nu al enorm.
Spaarnestad-directeur Peter van den Doel schreef onderstaande tekst:

Afscheid van een collega

Afgelopen maandagavond is onze collega Marc Voskuijl overleden aan de gevolgen van een hersenbloeding.

Marc was een van de grote kenners van het archief die nauwelijks te vervangen zal zijn. Zijn hoofd zat vol met feiten, weetjes, maar vooral vol met foto’s. Onderwerpen genoeg voor zijn Spaarnestad Photo-column op PhotoQ.
Door een brede belangstelling gedragen, kon hij dwarsverbanden zien en humor vinden in schijnbaar saaie onderwerpen of situaties.

Marc was servicegericht naar de klanten, dacht mee, gaf suggesties, coördineerde grote fotoprojecten en stond aan de wieg van veel boeken. Als geen ander wist hij of het archief interessant beeld had van een onderwerp.
Zelf was hij de auteur en samensteller van het boek ‘Leve de Zeppelin’, gedreven vanuit zijn persoonlijke bevlogenheid over het fenomeen luchtschip.

We zullen het zonder hem moeten doen en de wereld is ook een stuk saaier geworden. Zijn messcherpe analyses, ook van de collega’s en leidinggevende, waren naast treffend (je wilt niet altijd de waarheid horen) ook vaak hilarisch.

Zonder Marc Voskuijl zal het hier een stuk stiller zijn.
Geen snedige opmerkingen, bulderende lach, alwetende vraagbaak meer.
We verliezen, veel te jong, een joviale collega, een maatje.
Marcs brede belangstelling en hoofd voor feiten zijn onvervangbaar, zijn hart voor het archief ook.

Marc Voskuijl, 24 november 1964 – 10 augustus 2009

Spaarnestad Photo

De rubriek Collectie Spaarnestad Photo

Hieronder afbeeldingen van de rouwkaart:

—-