Marieke van der Velden wint 21ste PANL Award

Uit handen van PANL-voorzitter Ole Christern ontving Marieke van der Velden woensdagavond voor haar Baghdad serie de 21ste PANL Award en een geldbedrag van 2500 euro, beschikbaar gesteld door de gezamenlijke categorie-sponsors: Grace Locations, Hollandse Hoogte, Dutch Casting / Ulla models / de Casting studio, Magic Group en Klomps & Boor risicobeheer.
Uit de bijna 500 inzendingen, ingestuurd in acht verschillende categorieën, heeft een internationale samengestelde vakjury dit jaar 47 fotografen (met in totaal 138 foto’s) genomineerd. De jury bestond dit jaar uit Lukas Göbel (fotograaf), Yacco Vijn (creative director TBWA Amsterdam), Pieter Wisse (fotograaf & blog 500 photographers), Sophie Batterbury (picture editor Independant on Sunday) en Finlay MacKay (fotograaf).

In het persbericht schrijft PANL over de winnende serie: ‘Kranten en het journaal schilderen Baghdad af als een hoop onmenselijke ellende. De ene bomaanslag na de andere, onwerkelijk voor ons in de veilige wereld. Dit was voor Marieke reden om samen met journaliste Paulien Bakker in Baghdad op zoek te gaan naar de mens achter dat ‘vijandsbeeld’. Zonder enige vorm van security. Hun belangrijkste vraag was: hoe gaat het met jou?’ Van der Velden: ‘Door een compleet ander beeld neer te zetten hoop ik de kijker aan het denken te zetten; Voor de kijker voelt de media aan als de waarheid, maar het is maar net naar welke kant de fotograaf fotografeert. Deze serie geeft de onbelichte kant van Baghdad aan.


Het persbericht vervolgt: ‘Met maar liefst drie prijswinnende series is Carla Kogelman ruim vertegenwoordigd in de studentencategorie. Haar opvallende zwart wit series waren favoriet bij de jury. De serie waarin zij op zoek gaat naar hoe kinderen opgroeien in een traditioneel gezin werd met goud bekroond. Carla won hiermee bovendien 500 euro sponsorgeld van de gezamenlijke categorie sponsors.’

Overzicht: alle PANL Awards

Bij de opening van de avond werd dit filmpje getoond: