Mark Nozeman exposeert zijn Braziliaanse foto’s in São Paulo

Vanavond opent in de miljoenstad São Paulo de dubbeltentoonstelling ‘Últimas Estórias’ van de Braziliaanse fotograaf Marcelo Greco en zijn Nederlandse collega Mark Nozeman.
De titel, Últimas Estórias (Laatste verhalen), verwijst naar de verhalenbundel ‘Primeiras Estórias’ (letterlijk ‘Eerste verhalen’) van João Guimarães Rosa, wiens werk het bindend element vormt van deze presentatie. De Brazilaanse schrijver en taalvirtuoos Guimareas Rosa schreef verhalen over de bewoners van de Sertão in het binnenland van Brazilië, waarin hij fictie en werkelijkheid opzettelijk daar elkaar laat lopen. Gekken, dwazen en kinderen bevolken zijn verhalen, de waanzin en het wonderbaarlijke liggen vaak direct onder het oppervlakte van dagelijks leven. Sertão zou je kunnen vertalen met ‘wildernis’: het is een droog gebied in het tropische binnenland van Brazilië, waar de omstandigheden voor de bevolking, de dieren en de vegetatie hard zijn.

In november is het precies 50 jaar geleden dat
‘Grande sertão: veredas’, de bekendste en meest vertaalde verhalenbundel van Rosa, verscheen. (In Nederland is zijn werk vertaald door August Willemsen). In het kader van dit jubileum organiseert men in heel Brazilië literaire en culturele evenementen.

In São Paulo produceert de SESC, de belangrijkste culturele organisatie van het land, ondermeer een tentoonstelling met 70 foto’s Greco en Nozeman. De verwachting is dat het project volgend jaar, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor de Tropen, in Nederland gepresenteerd wordt.

Mark Nozeman (1971) studeerde in 1998 af aan de afdeling fotografie van de Academie St. Joost in Breda. Hij legt zich toe op met het maken van grote documentaire series, met name in Midden- en Zuid-Amerika. In 2003 won hij met een serie portretten uit Cuba de 2e prijs in de Zilveren Camera competitie.

Últimas Éstorias
Tot en met 26 november 2006
in SESC Pompéia, Rua Clélia 93, São Paulo – SP

• Voor 25 foto’s uit en een toelichting over Nozeman’s serie, zie: www.marknozeman.com