Mark Vincent Houston wint Steenbergen Stipendium

De winnaar van het Steenbergen Stipendium 2007 is Mark Vincent Houston, afgestudeerd aan Gerrit Rietveld Academie. Hij ontvangt een bedrag van 5000 euro. Het bestuur van het Steenbergenstipendium nam tijdens deze bijeenkomst tevens afscheid van juryvoorzitter Miriam Bestebreurtje. Zij wordt na vier jaar voorzitterschap opgevolgd door Kim Knoppers van het bureau voor kunst- en fotografie-evenmenten Urban Aesthetics.
De jury: ‘Houston is de overtuigende winnaar omdat hij op een onnadrukkelijke wijze een zeer volwassen beeldtaal hanteert. Als kunstenaar is hij al heel ver in het vinden van zijn eigen stem en het was indrukwekkend om zijn werk met kop en schouders boven iedereen uit te zien steken.’

Ook dit jaar is er een eervolle vermelding: Bregje van den Berg, afgestudeerd aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Zij ontvangt 1000 euro.

De jury: ‘Van den Berg koos voor het vertellen van een zeer persoonlijk verhaal verschillende benaderingen. Zij is kundig in het combineren van verschillende genres en technieken. Bovendien getuigt het van moed om in een documentaire verhaal een andere vader-dochter relatie met haar eigen ervaring te vergelijken.’

Voor het eerst kon dit jaar ook het publiek een stem uitbrengen bij bezoek aan de nominatietentoonstelling in het Fotomuseum. Duidelijk werd dat het publiek voorkeur gaf aan twee genomineerden: Folkert van Dunné en Ernst Seaber. Maar er is een winnaar, weliswaar met één stem verschil: Ernst Seaber.
Seaber ontvangt de foto ‘Exposure’ die fotograaf Frank van der Salm in 2007 van het gebouw Las Palmas maakte.

• Meer: Nederlands Fotomuseum