Markt verenigt historische archieven

Komend voorjaar presenteert fotobureau Hollandse Hoogte haar ‘Historisch Kanaal’. In die context zal voor het eerst beeldmateriaal zijn verenigd uit de archieven van het Nederlands Fotomuseum uit Rotterdam en het Maria Austria Instituut uit Amsterdam.
Uit zowel praktische als persoonlijke overwegingen zijn de negatievenarchieven van gepensioneerde en overleden Nederlandse fotografen in de twee verschillende instituten terechtgekomen. Zo kon het gebeuren dat het werk van vooraanstaande fotografen die ooit samen lid warvan van de GKf, worden bewaard in Rotterdam (Aart Klein, Cas Oorthuys en Ed van der Elsken) of in Amsterdam (Jan Versnel, Paul Huf en Philip Mechanicus). Foto’s uit het Maria Austria Instituut zijn al enkele jaren via Hollandse Hoogte te bestellen en nu sluit ook het Nederlands Fotomuseum aan.

Om beter vindbaar en toegankelijk te zijn voor potentiële gebruikers worden de vaak omvangrijke archieven (Cas Oorthuys belichtte tijdens zijn loopbaan zo’n half miljoen negatieven) vanaf april, mei op één site aangeboden, binnen het zogenaamde ‘Historisch Kanaal’ van Hollandse Hoogte. De voorwaarden van de samenwerking zijn uitgebreid besproken door Adriaan Elligens (MAI) en Flip Bool (NFM) in overleg met en op de boot van Louis Zaal (HH).

Naast foto’s uit het NFM en MAI presenteert HH via dit nieuwe kanaal beeldmateriaal van de Bridgeman Art Library, Culture Images, Roger Viollet, Rue des Archives, het Scheepvaart Museum, Spaarnestad Photo, de Süddeutsche Zeitung Photo en het World History Archive.