Martine Franck (74) overleden

Martine Franck is donderdag overleden in Parijs, zo melden verschillende media. Ze leed al geruime tijd aan kanker. De in 1938 in België geboren fotografe was sinds 1983 lid van Magnum, de tweede echtgenote van Henri Carftier-Bresson en na diens dood in 2004 mede-oprichter en voorzitter van de stichting die zijn naam draagt.
Franck groeide op in de VS en Engeland. Ze studeerde kunstgeschiedenis en merkte dat schrijven niet haar sterke punt was. Ze besloot fotograaf te worden en kon zich in de jaren zestig aanslutien bij het Parijse agentschap Vu. In 1972 was ze mede-richtster van een ander agentschap, Viva, twee jaar nadat ze was getrouwd met de toenmalige fotograaf der fotografen Cartier-Bresson.

In 2010 was Franck in Amsterdam bij de Dag van de Fotografie die Hollandse Hoogte organiseerde. In een kort video-interview met PhotoQ vertelt ze over de sans papiers, de immigranten die zonder papieren in Frankrijk verblijven:

British Journal of Photography: Magnum Photos member and photographer Martine Franck has died

The Wall Street Journal interviewde Franck toen ze eind vorig jaar een tentoonstelling had in het Maison Européenne de la Photographie: Martine Franck’s Curious Lens

Interview uit 2010 in de New York Times: Martine Franck’s Pictures Within Pictures

De website van Magnum toont een groot aantal foto’s van Martine Franck