Mary Ellen Mark (75) overleden

Op haar Facebook-pagina staat een oproep van twee weken geleden met een intussen wrange boodschap: Sign up today before it’s too late! Bedoeld voor een workshop die de Amerikaanse fotografe Mary Ellen Mark eind juni in New York zou geven. Ze is vandaag overleden. Plotseling, zo moet je dan wel concluderen.

Mark is wereldberoemd om haar empathische zwartwit-portretten. Zoals zij schatplichtig kan worden genoemd aan Irving Penn en Richard Avedon, zo is bijna iedereen die nu zwartwit portretten maakt schatplichtig aan Mark. Overigens zijn haar bekendste beelden portretten met een journalistieke en sociaal betrokken inslag.

Mary Ellen Mark is van 1940 en ze werd geboren in een voorstad van Philadelphia. Ze studeerde kunstgeschiedenis en fotografie aan de University of Philapdelphia. Vanaf de tweede helft van de jaren zestig fotografeert ze onder meer  Vietnam-demonstraties, de feministische beweging, drugsverslaving, prostituees en andere maatschappelijke randfiguren.

Later werkte ze ook als set-fotograaf bij films als Catch 22 en Apocalypse Now. In 1985 (reportage over hongersnood in Ethiopië) en 2001 (portretten van tweelingen) won ze met series prijzen bij World Press Photo. Vorig jaar ontving ze nog de Lifetime Achievement in Photography Award van het George Eastman House.

TIME Lightbox: In Memoriam: Mary Ellen Mark (1940 – 2015)

www.maryellenmark.com