Masahisa Fukase (78) overleden

Op 9 juni is de Japanse fotograaf Masahisa Fukase overleden. In 1992 liep Fukase na een val ernstige hersenletsel op en heeft als gevolg daarvan de laatste twintig jaar van zijn leven in coma gelegen. Masahisa Fukase is het meest bekend om zijn boek Karasu (raven), een emotionele serie die Fukase na de scheiding met zijn vrouw fotografeerde in 1976 en publiceerde in 1986.
Masahisa Fukase werd geboren in 1934 en behoort tot een generatie van Japanse fotografen die op de voorgrond kwamen in de lange psychologische schaduw van de nederlaag van hun land in de oorlog. Hij werkte in de reclamefotografie om zijn artistieke projecten te kunnen financieren, waaronder twee bekende series Oil Refinery Skies (1960) en Kill the Pigs (1961). In deze laatste serie wordt op een brutale manier het slachthuis in beeld gebracht.

In het boek Karasu staan duistere foto’s van zwermen raven die een sombere en eenzame sfeer weergeven. Het werk wordt gezien als een rouwende reflectie op zijn voorbije relatie. In 1991werd het boek opnieuw uitgegeven door een Amerikaanse uitgever onder de titel The Solitude of Ravens.

In 2010 werd het boek Karasu van Fukase geselecteerd als het beste fotoboek dat is gepubliceerd in de periode 1986-2009, door een jury van vijf professionals namens The British Journal Of Photography. Het boek van Fukase versloeg daarmee de grote klassieker Ballad of Sexual Dependency van Nan Goldin.

In ditzelfde jaar schreef Sean O’Hagan het voldende over Karasu in een artikel voor de Guardian:
‘Fukase’s foto’s zijn donker, korrelig en impressionistisch. Hij vergroot zijn negatieven of overbelicht deze, waarmee hij constant stemming verkiest boven technische verfijning. Hij fotografeert koppels van een afstand maar ook enkelingen die als een duister silhouet verschijnen tegen grijze, winterse luchten. Ze worden vastgelegd in de lucht, wazig en onheilspellend, en in rust, neergestreken op elektriciteitsdraden, bomen, hekken en schoorstenen. Hij fotografeert ze levend en dood en legt met fel zonlicht de sporen in de sneeuw vast’.

Eerder op PhotoQ: BJP kiest beste fotoboek in 25 jaar

The Guardian: Masahisa Fukase’s Ravens: the best photobook of the past 25 years?