Meer fotoboeken en multimedia bij Photo Academy Award

De jury van de Photo Academy Award 2013 stond op de -traditioneel bloedhete- jurydag voor een zware taak. Het aantal inzendingen was wederom overweldigend, waarbij dit jaar vooral een groei werd geconstateerd in het aantal ingezonden fotoboeken (60) en multimediaproducties (30), zo lezen we in een persbericht van de organisatie.
Het bericht vervolgt:

Al het ingezonden werk werd zorgvuldig bekeken door juryvoorzitter Lars Boering, directeur van FotografenFederatie en oprichter van Lux Photo Gallery, en de vakjury, bestaande uit Caroline Brugman (ELLE), Kaat Celis & Eric De Mildt (De Morgen), Ross Mc Currach (Happiness Brussels), Heike Gülker (Volkskrant magazine/V), Muriel Mager & Ronald Schmets (Sophie Maree), Jan Paul Mioulet (P/f), Edie Peters (PhotoQ), Piet Sloot & Stephan Peters (ÈPOS|PRESS) en Robert Theunissen (SHUTR).

De jury heeft haar oordeel geveld, de nominaties zijn bekend.

Er zijn dit jaar negen categorieprijzen in de vorm van publicaties, exposities en opdrachten te winnen. Daarnaast worden er drie overall prijzen en een publieksprijs uitgereikt. De uiteindelijke winnaars worden bekend gemaakt tijdens de feestelijke uitreiking op 19 september in Fotomuseum Den Haag.

ALGEMENE INDRUK

In totaal hebben 141 fotografen werk ingezonden, afkomstig van 21 fotografieopleidingen in Nederland en België. In de diverse categorieën zijn dit jaar 48 nominaties, verdeeld over 26 jonge fotografen van 20 Nederlandse en 6 Vlaamse opleidingen. Enkele deelnemers ontvingen meerdere nominaties. Zo werd het werk van David Joosten (KABK, Den Haag) maar liefst vijf keer genomineerd. Anna den Drijver en Roy Soetekouw (beiden Fotoacademie, Amsterdam) kregen ieder vier nominaties, Sanja Marusic (KABK, Den Haag) en Juliette Polak (Fotoacademie, Amsterdam) ieder drie en acht deelnemers werden twee keer genomineerd.

DE GENOMINEERDEN (in alfabetische volgorde):
Sven Akerboom – Fotoacademie, Rotterdam
Wessel Baarda – Fotoacademie, Amsterdam
Richard van Bennekom – Fotoacademie, Amsterdam
Niels Blekemolen – KABK, Den Haag (twee nominaties)
Frederik Buyckx – KASK, Gent (twee nominaties)
Paul Bulteel – SABK, Hoboken
Sofya Demskaya – KASK, Gent
Anna den Drijver – Fotoacademie, Amsterdam (vier nominaties)
Simone Engelen – KABK, Den Haag
Henry Faber – Fotovakschool, Amsterdam (twee nominaties)
Marijke Groeneveld – Willem de Kooning Academie, Rotterdam (twee nominaties)
Anka Gujabidze – KASK, Gent (twee nominaties)
David Joosten – KABK, Den Haag (vijf nominaties)
Godelieve Krekelberg – Fotoacademie Amsterdam (twee nominaties)
Klaartje Lambrechts – KASK, Antwerpen
Sanja Marusic – KABK, Den Haag (drie nominaties)
Jelle Mollema – Fotoacademie, Rotterdam
Juliette Polak – Fotoacademie, Amsterdam (drie nominaties)
Robert van Rooijen – Fotoacademie, Amsterdam
Jan Rosseel – KABK, Den Haag
Gea Schenk – Fotoacademie, Groningen
Roy Soetekouw – Fotoacademie, Amsterdam (vier nominaties)
Saartje van de Steene – KASK, Gent (twee nominaties)
Marga Tupang – Fotoacademie, Amsterdam
Ferry Verheij – Fotoacademie, Rotterdam
Edgar Verhoeven – Fotoacademie, Rotterdam (twee nominaties)

PUBLIEKSPRIJS 2013

Ook dit jaar wordt er een publieksprijs uitgereikt. Via de website www.photoacademyaward.com [1] kun je van 19 juli tot en met 28 augustus deel uitmaken van de publieksjury en stemmen op je favoriet. De publiekswinnaar wordt eveneens bekend gemaakt tijdens de uitreiking in Fotomuseum in Den Haag en ontvangt een prachtige prijs die we deze zomer bekend zullen maken. Hou de Photo Academy Award Facebook-pagina [2] in de gaten! De publieksprijs wordt beschikbaar gesteld door Transcontinenta.

PRIJSUITREIKING

Van de genomineerde en prijswinnende foto’s wordt een expositie samengesteld die door ProFotoNet, Bootsma Technologies en [S]Color professioneel wordt gepresenteerd en te zien zal zijn in Fotomuseum Den Haag. Hier wordt tijdens de feestelijke prijsuitreiking op donderdag 19 september bekend gemaakt wie er in de prijzen zijn gevallen en wie zich een jaar lang Photo Academy Award winnaar mag noemen. Deze overall winnaar ontvangt de hoofdprijs van EUR 2.500,-, beschikbaar gesteld door het Fotomuseum. Na de expositie in Fotomuseum Den Haag reist de tentoonstelling door naar onder andere Amsterdam, Antwerpen, Eindhoven, Groningen en Rotterdam.

PHOTO ACADEMY AWARD 2013

Uitreiking: donderdag 19 september 2013 om 18.00 uur

(deur open: 17.30 uur, gratis entree)

Expositie: 14 september t/m 27 oktober 2013

Locatie: Fotomuseum Den Haag, Stadhouderslaan 43, 2517 HV Den Haag

Meer informatie en foto’s alle genomineerden: www.photoacademyaward.com