Meest ge-liked, meest ge-retweet: Obama rules

De herkozen president van de VS herkennen we aan zijn gezicht, zijn vrouw aan hem en aan haar jurk, tegen een achtergrond van zwaar weer met een lichte ondertoon: een beeld dat veel mensen aanspreekt, want het is de meest verspreide foto via social media. Webmagazine Slate meldt als tussenstand van vanmiddag: 3,2 miljoen likes op Facebook, 660 duizend retweets via Twitter.
De foto is dinsdag verspreid door het team achter Obama toen duidelijk begon te worden dat hij de presidentsrace ging winnen van tegenstrever Romney. Bijschrift: ‘Four more years.’ Geen spontane reactie op de feiten, maar een zorgvuldig gekozen beeld als aangever voor de mood of the nation, of in elk geval voor de stemming onder de Obama-aanhangers.

Slate: Here’s Facebook’s Most-Liked Photo of All Time

Het Ameikaanse instituut voor journalistiek Poynter doet een poging de populariteit te verklaren: ‘Het ging niet om de gebeurtenis zelf, maar om wie er op de foto stond. Mensen wilden het presidentiële paar zien en de overwinning die daarbij hoorde,’ aldus Kenny Irby, oprichter van de afdeling fotojournalistiek.

Poynter: Why last night’s photo of the First Couple was Obama’s most retweeted ever