Uit ruim 70 boekvoorstellen heeft de jury Melanie Bonajo & Kinga Kielczynska tot winnaars gekozen van de 3e editie van de PUP Award (2007) voor hun samenwerkingsproject in wording Modern life of the Soul.
Het persbericht:
Kort geleden had de jury de schone taak om de inzendingen te beoordelen op boekwaardigheid in de ruimste zin. De jury zocht naar een uitgekristalliseerd, origineel en attractief boekvoorstel dat de kans krijgt om mee te dingen naar de hoofdprijs, een volledig verzorgde boekproductie, uit te geven door HUP Editions en Veenman Publishers. Het boek verschijnt in een oplage van 1000 exemplaren en wordt internationaal gedistribueerd door Veenman Publishers. De winnaar ontvangt vijftig exemplaren.
Voor het boek zal nog een werkperiode volgen, de uitgiftedatum is nog onbekend.
De jury, bestaande uit Colette Olof (curator Foam), Anouk Kruithof en Jaap Scheeren (winnaars 2005), Roy Kahmann (HUP Editions/Gallery), Raimond Wouda (fotograaf), Edie Peters (Photoq.nl), Gijs Stork (Veenman Publishers) en Frank van der Stok (voorzitter) hadden drie boekvoorstellen genomineerd:
Wytske van Keulen
We would come to doubt everything. And almost everyone would come to doubt
Melanie Bonajo en Kinga Kielczynska
Modern life of the Soul
Elke Roelant
Frazis Gamokverva; to coin a new phrase
De jury prijst Modern Life of the Soul om de wijze waarop Bonajo en Kielczynska een doordacht, vernieuwend en groots onderwerp hebben aangepakt; een niet ondenkbeeldige wereld van een geheel nieuwe orde, die – in overtuigende beelden – te denken geeft over de ‘condition humaine’.
Omschrijving:
In de wouden van Oost Polen is een heilige cultus opgestaan die zich heeft teruggetrokken uit de hedendaagse maatschappij en moeder natuur vereert. Wonende in huizen gemaakt van groeiende planten, hebben ze hun rug toegekeerd naar de moderne samenleving. Deze eco-extremisten geloven dat de oorsprong van de mens bij de plant ligt en proberen de evolutie om te draaien door te leven als planten. Ver weg van de moderne samenleving vieren zij op spirituele wijze het bestaan van het woud met speciale altaars en mystieke ceremonies.
Melanie Bonajo en Kinga Kielczynska tonen in Playstation op een absurdistische wijze onze huidige relatie met moedernatuur. We zien foto’s van mensen verkleed als planten in de donkere wouden van Polen die zichzelf als één wanen met hun vergeten natuurlijke habitat; we zien een installatie gemaakt van het natuurlijke afval gevonden in het woud; een video projectie van de dagelijkse gang van de cultusleden door het bos en we mogen zelfs getuige zijn van één van hun geheime ceremonies.
In de moderne samenleving is de natuur een onderworpen product geworden tussen alle andere en raakt de mens niet alleen vervreemd van zijn natuurlijke omgeving, maar ook van zijn eigen natuur. In een poging deze ontwikkeling om te keren, onderzoeken Melanie Bonajo en Kinga Kielczinska in hoeverre het mogelijk is opnieuw deel uit te maken van het holistische systeem. Een haast religieus toevluchtsoord wordt gecreëerd die door zijn radicale omkering de vooruitgang ontkend. Op een documentaireachtige manier wordt ons een blik in de wondere wereld getoond van de cultus die eigenlijk op zoek is naar iets wat misschien wel nooit heeft bestaan. Ze geven de controle uit handen en hopen dat een verloren gewaande intuïtie het zal over nemen. Back to nature!
(Laurie Cluitmans)