Melanie Bonajo wint eerste MK Award

Beeldend kunstenaar Melanie Bonajo is winnaar van de MK Award 2013, de eerste editie van deze nieuwe prijs voor eigentijds kunstenaarschap. Op 1 maart koos een onafhankelijke jury met Ann Demeester als voorzitter, Melanie Bonajo unaniem als winnaar. De MK Award 2013 bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een presentatie in de Kunsthal Rotterdam in het najaar van 2013, voorafgegaan door de feestelijke prijsuitreiking daar, aldus een persbericht.
Het bericht vervolgt:

‘De jury “[…] ervaart Melanie Bonajo als veelzijdig en fris, humorvol en surreëel, chaotisch, energiek en prikkelend… Alles kan, alles mag, niets is uitgesloten in het werk van Melanie Bonajo. Zij toont aan dat je je als kunstenaar anno 2013 bewust moet zijn van een positie in een ultra-kapitalistische wereld en eigenzinnig moet blijven zoeken naar ‘andere paden’. Zij levert hiermee een actieve en belangrijke bijdrage aan het discours over beeldende kunst” – een van de criteria van de MK Award.

Eerste winnaar MK Award
Melanie Bonajo (Heerlen, 1978) woont en werkt in Amsterdam en Berlijn. In 2002 afgestudeerd in fotografie, werkt Bonajo sindsdien aan een oeuvre dat ook installaties, performances, films en publicaties omvat. Zij exposeert regelmatig in binnen- en buitenland. Momenteel is werk van haar te zien in de groepstentoonstelling ‘Female Power’ in het Museum voor Moderne Kunst Arnhem (t/m 20 mei 2013).

De jury van de MK Award 2013 – met Ann Demeester (directeur De Appel, Amsterdam) als voorzitter, en Katinka Lampe (beeldend kunstenaar, Rotterdam), Roos van Put (hoofdredacteur Kunstbeeld), Robbert Roos (hoofdcurator Kunsthal KAdE, Amersfoort) en Jaap Sleper (Galerie Jaap Sleper, Utrecht; initiator Re:Rotterdam) – waardeert hoe Melanie Bonajo een scherpzinnig, analytische en kritische blik combineert met een absurdistisch gevoel voor humor. Haar onderwerpkeuze getuigt van gretigheid en nieuwsgierigheid, overtuiging en durf. Bonajo is geïnteresseerd in alternatieve manieren van leven. Zij laat zien, hoe kunstenaars maatschappelijke veranderingen signaleren, die op allerlei niveaus oppikken en in steeds andere vormen en gedaantes teruggeven. Bonajo zoekt daarbij op allerlei manieren naar een breder draagvlak en bereik: ze geeft te verstaan dat draagvlak voor beeldende kunst moet worden bevochten en dat je daarvoor geen enkel middel moet schuwen. In haar werk staat communicatie centraal, met zoveel mogelijk mensen en groeperingen.

De Kunsthal Rotterdam presenteert winnaar MK Award
De Kunsthal Rotterdam verbindt zich aan de MK Award. Met een spectaculaire presentatie met werk van Melanie Bonajo biedt de Kunsthal dit najaar een podium voor de feestelijke prijsuitreiking van de eerste MK Award.

MK Award – nieuwe prijs voor eigentijds kunstenaarschap
De jury acht de nieuwe MK Award voor eigentijds kunstenaarschap een waardige hommage aan de zin voor avontuur en het engagement met de kunsten, die Emmo Grofsmid (1951-2011) en Karmin Kartowikromo (1948-2011) lieten zien in hun MKgalerie Rotterdam/Berlin. Met name het belang dat zij hechtten aan vitaal en integer kunstenaarschap als essentiële bijdrage aan de samenleving is een centraal criterium voor de prijs, en deze eerste editie ervan. De jury ervaart de nieuwe MK Award als een zinvolle aanvulling op bestaande prijzen, zeker ook gezien de huidige ontwikkelingen in het klimaat rond de kunsten in Nederland. Tijdens Art Rotterdam 2013 werden alle drie genomineerden, naast Melanie Bonajo ook Loek Grootjans en Jan Maarten Voskuil, middels videoportretten aan een groot publiek gepresenteerd.

www.mkaward.nl