Mercure Cultuurprijs voor Popel Coumou

Fotograaf Popel Coumou is door de vakjury unaniem gekozen als de winnaar van de Mercure Cultuurprijs 2012. Tijdens de speciale Award avond kreeg zij uit handen van juryvoorzitter Caro van Eekelen en gastheer Harm Edens de prijs uitgereikt. Gasten uit de Nederlandse cultuursector en het bedrijfsleven waren hiervan getuige in Mercure Hotel Amsterdam Aan de Amstel, aldus een persbericht van de hotelketen.
Het bericht vervolgt:

De jury roemt het concept van Coumou om haar eigenheid, haar speciale manier van werken, waarbij de collagetechniek centraal staat. Haar fotografieconcept is technisch zeer sterk en vormt onder andere door het gebruik van de lichtinval een prachtig geheel. Het concept straalt een zekere mate van rust uit en dit past goed in een hotelomgeving. Coumou had als doel voor ogen, dat de gasten kunnen ontspannen en genieten, maar ook worden geprikkeld om te gaan ontdekken. Volgens de jury is zij hier uitermate goed in geslaagd.

Mercure hotels is verheugd met Coumou als winnaar en gaat nu samen met haar bepalen hoe haar fotografieconcept een plek gaat krijgen in de Nederlandse Mercure hotels. Vorig jaar won Mieke Cuppen de Mercure Cultuurprijs met haar ontwerp voor een tafelconcept. Cuppens ontwerp wordt op dit moment geproduceerd en begin volgend jaar in alle Mercure hotels in gebruik genomen.

Juryvoorzitter Caro van Eekelen, managing director Accor Hotels Nederland: “Ik ben bijzonder trots op het succes van de Mercure Cultuurprijs. Eén van de initiatieven waarmee Mercure hotels de Nederlandse kunst- en cultuursector steunt. Ook in 2013 keert de Mercure Cultuurprijs terug, want talentvolle kunstenaars zijn immers van grote culturele en economische waarde voor Nederland en wij dragen daar graag ons steentje aan bij.”

Naast Caro van Eekelen bestond de vakjury dit jaar uit: Carli Hermès (fotograaf), Charlotte van Lingen (Kunsthal Rotterdam), Iebele van der Meulen (LINDA), Caroline O’Breen (Seelevel Gallery), Wim van Sinderen (Fotomuseum Den Haag), Ranti Tjan (sundaymorning@ekwc), Gerrit Uittenbogaard (Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst). Zij hebben in hun beoordeling met name gelet op kwaliteit, innovatie, vormgeving, techniek en de mate waarin het concept past bij Mercure hotels.

Afgelopen zomer werden Nederlandse fotografen uitgedaagd om een fotografieconcept passend in een hotelomgeving in te sturen. De opdracht bestond uit twee delen: een fotoserie rond het thema ‘hotel’ én een voorstel voor een passende presentatievorm. Uit de tientallen inschrijvingen werden in september drie genomineerden gekozen: Erik Klein Wolterink, het fotografen duo OLDENGARMVANDERBURG en Popel Coumou. Zij kregen alle drie een budget om hun concept uit te werken tot een prototype, dat zij onlangs persoonlijk aan de jury presenteerden en waaruit Coumou als uiteindelijke winnaar naar voren kwam.

Popel Coumou is een zelfstandig fotograaf uit Amsterdam. Grote en kleine ruimtes vormen in bijna al haar werk de essentie van het beeld. Ze exposeert dit jaar in Huis Marseille, tijdens Art Rotterdam en Unseen Amsterdam. Daarnaast gaf ze onlangs haar eigen boek uit: Untitled. De afgelopen jaren is ze genomineerd voor onder meer de Paul Huf Award, de Thieme KunstRAI prijs en de Lecturis Award. www.popelcoumou.nl

Over de Mercure Cultuurprijs
De Mercure Cultuurprijs is een jaarlijks terugkerende nationale wedstrijd waarbij Nederlandse kunstenaars de opdracht krijgen een ontwerp te maken dat kan worden toegepast in een hotelomgeving.
Vorig jaar bij de eerste editie van de Mercure Cultuurprijs was de opdracht om een tafelconcept te ontwerpen, passend in een Mercure hotel; van servies tot tafellinnen, van kandelaars tot bestek. Voor meer informatie: www.mercurecultuurprijs.nl.