Met andere ogen: over het dagelijks leven van slechtzienden

Er zijn maar weinig echte blinden. Bijna iedereen die door de ziende leek als zodanig wordt aangeduid is slechtziend. Dat is één van de wetenswaardigheden in het boek Met andere ogen/Trough different eyes van Visio, Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden.
Visio heeft fotograaf Bert Janssen gevraagd allerlei aspecten uit het dagelijks leven van blinden en slechtzienden te documenteren. Vanzelfsprekend komt daarbij de missie van Visio aan de orde. De stichting biedt hulp bij onderwijs en opvoeding, in werksituaties, in de thuissituatie van kinderen en volwassenen, bij het revalideren (bijvoorbeeld van mensen met een verstandelijke handicap) en bij verwerving van culturele, sociale en persoonlijke vaardigheden. Daarnaast werkt Visio in Oost-Europa, Afrika, Azië en Zuid-Amerika samen Nederlands ontwikkelingsorganisaties om het onderwijs en de revalidatie ter plekke te verbeteren.

Bert Janssen (Enschede 1957) studeerde in 1988 af aan de AKI, de kunstacademie waar hij nu sinds vijf jaar als docent werkzaam is. Hij werkt als freelance fotograaf voor opdrachtgevers als de Rijkuniversiteit Groningen en de FNV en is voorziter van de stichting Stedelijke Fotografie Utrecht, die fotografie-opdrachten over de Domstad laat uitvoeren. Janssen heeft zich met name toegelegd op het maken van boeken, zowel in eigen beheer als in opdracht. Achtereenvolgens verschenen Handhaaft en Beschaaft (1988) over het Groninger studentencorps Vindicat, Een Aflopende Zaak (1990) over het verdwijnen van de kleine middenstand, Atlas van het vernieuwend platteland (1997), 90 Plus: Herinneringen aan Zaanstad (1999), Natuur in goede handen (2001) over particulier en agrarisch natuurbeheer in Nederland en Vaktrots (2002) van FNV Bouw.

Op de foto’s in het hoofdstukje over de internationale activiteiten van Visio na, zijn alle beelden in Met andere ogen/Trough different eyes van Bert Janssen. Er worden acht slechtzienden en direct betrokkenen van uiteenlopende leeftijd in tekst en beeld voorgesteld. Die portretten zijn in zwart-wit op middenformaat opgenomen. Alle andere beelden zijn met een digitale spiegelreflexcamera in kleur gemaakt. In enkele grote reportages doet de fotograaf verslag van de dagelijkse problemen en mogelijkheden van vier slechtzienden met elk hun eigen verhaal. Deze portretten en reportages zijn onderdeel van de vijf hoofdstukken Leren, Werken, Wonen, Revalideren en Leven.

Met andere ogen/Trough different eyes is door de meer dan hondervijftig foto’s vooral een informatief kijkboek geworden. De teksten zijn beknopt en to the point, de vormgeving prettig losjes en de fotografie gevarieerd en levendig genoeg om de nieuwsgierigheid te prikkelen en de lezer bij de les te houden.

Han Schoonhoven

Met andere ogen/Trough different eyes
Fotografie: Bert Janssen
Teksten (in het Nederlands en Engels): Adrie Boxmeer
Vormgeving: Frank Langedijk
Uitgave: Visio
Prijs: 25 euro plus 2,45 euro portokosten

Bestellen kan bij:
Koninklijke Visio, Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden
Postbus 1180
1270 BD Huizen

• Meer informatie over deze organisatie: www.visioweb.nl