Tijdens De week van de klassieken in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden opende de tentoonstelling Eilanden van de goden. Griekse mythen in foto’s, vondsten en verhalen. Een tentoonstelling waarin luchtfoto’s van Griekse eilanden gemaakt door de Zwitserse fotograaf Georg Gerster gecombineerd worden met mythologische verhalen en met voorwerpen van de Griekse collectie van het museum.
Georg Gerster maakt al ruim vijftig jaar luchtfoto’s vanuit kleine vliegtuigen, helikopters en luchtballonnen. Archeologische vindplaatsen en historische gebouwen staan vaak centraal in zijn werk. Zo ook in deze serie luchtfoto’s die hij maakte van de Griekse eilanden. Met deze foto’s bewijst Georg Gerster de archeologie een dienst: luchtfoto’s kunnen soms meer of andere informatie geven dan jarenlange opgravingen.
De tentoonstelling bestaat uit 28 luchtfoto’s van verschillende Griekse eilanden. In de Griekse landschappen zien we vele cultuurschatten en archeologische monumenten zoals de beroemde tempels van de Acropolis in Athene en de tempel van Poseidon in Attica. Daarnaast zijn er zo’n honderd voorwerpen uit de Griekse collectie van het museum tentoongesteld om de mythologische verhalen te illustreren.
De tentoonstelling heeft voornamelijk als doel de bezoeker informatie te geven over verschillende mythologische verhalen, maar daarnaast wordt er ook getracht het inlevingsvermogen van de bezoeker aan te wakkeren door middel van audio die te beluisteren is bij de luchtfoto’s. Acteurs van theatergroep De Appel zijn in de huid gekropen van de mythologische personages en spelen het verhaal na. Bezoekers kunnen overigens zelf kiezen of ze de audio willen beluisteren.
Hoewel de luchtfoto’s een nuttige ondersteuning zijn voor de mythologische verhalen die worden verteld en het voor deze tentoonstelling een logische keuze is, hebben de luchtfoto’s de audio niet nodig. De luchtfoto’s zijn meer dan documenten over hoe het Griekse landschap er uit ziet, daarvoor zijn de beelden in eerste instantie al te esthetisch door het mooie zonlicht en de schaduwen. Het is alsof je vanuit het perspectief van de goden kijkt. Bij die invalshoek kan de audio gemist worden.
Het boek The sites of ancient Greece van Georg Gerster is vanuit een fotografisch oogpunt misschien interessanter. De beelden worden hier enkel ondersteund door een kleine informatieve tekst over de gefotografeerde landschappen. De prints in het boek zijn een uitkomst in vergelijking met de prints van de tentoonstelling, omdat deze lijden onder een wat ongelukkige presentatie. Deze zijn op lichtbakken bevestigd, wat goed werkt, maar helaas op soms wat golvend plastic waardoor de details van de beelden niet altijd even goed te zien zijn of vertekenen.
Hoewel het misschien vanuit een fotografisch oogpunt even wennen is, werkt de combinatie van voorwerpen, foto’s en audio wel voor deze tentoonstelling. De tentoonstelling is in het Rijksmuseum van Oudheden op de juiste plek. ‘Eilanden van de Goden. Griekse mythen in foto’s, vondsten en verhalen’ is te bezichtigen tot en met 2 september 2012 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.
Rijksmseum van Oudheden: ‘Eilanden van de Goden. Griekse mythen in foto’s, vondsten en verhalen’
Boek te koop onder meer te koop bij Amazon: ‘The sites of ancient Greece’
Auteur: Paul Cartledge
Fotografie: Georg Gerster
Uitgeverij: Phaidon