Met z’n allen naar de Wallen

Dit weekeinde zijn er allerlei activiteiten georganiseerd over en in de beroemde en beruchte, geliefde en gehate Amsterdamse ‘rosse’ buurt. De coƶrdinatie is in handen van News Photo en de Wallenwinkel/PIC.
Het Wallenweekend wordt vrijdag geopend met een politiek debat en de vernissage van de fototentoonstelling ‘De Amsterdamse Wallen in beeld’ in de expositieruimte News Photo aan de Prins Hendrikkade.

Op zaterdag houden verschillende clubs, shows en raambordelen open huis. Belangstellenden kunnen dan gratis een kijkje nemen op plekken waar ze normaliter natuurlijk nooit komen. Deelnemers zijn onder meer: Casa Rosso, de Bananenbar, het Seksmuseum en het Leger des Heils.

Bij News Photo kan men op de dag zelf een programma halen, waar de deelnemende bedrijven en tijdstippen voor bezichtiging en rondleidingen worden genoemd. Fotograferen en filmen zijn verboden en van de bezoekers wordt respect verwacht voor de werkende vrouwen.

Op zondag vertellen – weer bij News Photo – een aantal markante Wallenbewoners over hun persoonlijke ervaringen in de wijk. Een van hen is voormalig wijkagent Joep de Groot. Hij patrouilleerde 25 jaar door de buurt en verhaalt over alledaagse en bijzondere gebeurtenissen tijdens zijn dienst.

De expositie biedt een overzicht van het veranderende straatbeeld op de Wallen en de daar onlosmakelijk mee verbonden seksindustrie. Er zijn taferelen van rond 1900. Foto’s uit de vijftiger, zestiger en negentiger jaren. Politie-agenten, heilsoldaten, matrozen en de zusters Augustinessen bevolken de buurt. Men viert er vrijgezellenfeestjes. En uiteraard is er aandacht voor de hoofdrolspeelsters: prostituees uit heden en verleden, op straat, achter het raam, in de deuropening en bij mooi weer op de vensterbank.
De tentoonstelling is tot 17 april te bezoeken.

Cor Jaring, Floris Leeuwenberg, Gerard Wessel en Caro Bonink behoren tot de exposerende fotografen. Afgelopen december verscheen het boek ‘De Amsterdamse Wallen in beeld’, waarin naast de foto’s uit de tentoonstelling een voorwoord van John Irving en een gedicht en andere teksten van de samenstelster Mariska Majoor zijn opgenomen. Majoor is de uitbaatster van de Wallenwinkel/PIC. Dat ‘PIC’ staat voor Prostitutie Informatie Centrum.

Expositie en informatie bij:
News Photo
Prins Hendrikkade 33
Amsterdam