Michaël Ferron opent eigen galerie

Fotograaf Michaël Ferron opent een galerie aan de Van Baerlestraat in Amsterdam, waar hij zijn eigen werk gaat exposeren. Vanaf 16 juni is onder de titel At Needlepoint een aantal werken te zien waarin hij met borduurwerk en fotografie tot een eigen interpretatie komt van bekende schilderijen.
Uit het persbericht van de fotograaf:

Ferron overbrugt eeuwen door de precisie van de oude meesters en het hedendaagse pixeldenken aan elkaar te koppelen en te laten zien hoe het brein van kleine elementen een geheel maakt.

In de serie zijn onder andere ‘Mona Lisa’ (Leonardo da Vinci) ,’De Kantwerkster’ (Johannes Vermeer) en ‘The Blue Boy’ (Thomas Gainsborough) te herkennen.

“Mensen zullen in de foto’s een schim van een wereldberoemd werk herkennen. Maar je raakt verward als je beter kijkt. De hersenen gaan namelijk inzoomen, terwijl het bij deze foto’s om de kunst van het terug stappen en loslaten gaat", aldus Michaël Ferron.

Het werk
Ferron heeft voor deze serie gewerkt met de achterkant van geborduurde ‘beroemde schilderijen’. Iedereen kent wel de ‘borduurpakketen’ waarin kleurpatronen met nummers zijn aangegeven. Het borduurwerk ‘lijkt’ op een meesterwerk maar kent geen interpretatie en er is geen ziel van de maker zichtbaar.

Op de achterkant van het borduurwerk is echter wel een duidelijk handschrift te vinden. Sommige borduurders werken het met nauwkeurige precisie af terwijl anderen de volledige vrijheid nemen omdat het ‘maar’ de achterkant betreft. In het kluwen van rommelige draadjes is, ontdaan van elke magie, nog steeds het orginele werk te herkennen.

Juist op die pixelige achterkanten heeft Ferron zijn fotolicht gezet.

Waar en wanneer

Juist nu het weer gonst in het Museumkwartier, is een plek aan het Museumplein perfect voor deze expositie. Het werk is zien in ‘Het Huis van Ferron’ aan de Van Baerlestraat 41, vanaf de opening op 16 juni.

Meer: Ferron maakt pixelwerk van oude meesters