Michael Schmidt (68) overleden

De Duitse fotograaf Michael Schmidt is afgelopen zaterdag overleden. Schmidts werk over het naoorlogse Duitsland – en dan met name Berlijn – behoort tot het meest invloedrijke van zijn generatie. Afgelopen donderdag had Schmidt juist de Prix Pictet in ontvangst genomen.

Schmidt werd in 1945 in Berlijn geboren en groeide op in beide delen van de stad. Hij werkte onder meer tien jaar als politieman. Als fotograaf was hij autodidact. In 1976 richtte hij in het stadsdeel Kreuzberg de Werkstatt für Fotografie op.

Met compromisloze grijzige foto’s van het verdeelde Berlijn verwierf hij erkenning en roem. Behalve in Duitse media en musea was Schmidts werk te zien in The New Yorker en het Museum of Modern Art in New York. Andreas Gursky noemde hem zijn belangrijkste leraar.

Onlangs werd bekend dat Schmidt dit jaar de Prix Pictet – wereldwijd een van de belangrijkste fotoprijzen – heeft gewonnen met zijn serie Lebensmittel, waarvoor hij in de van hem bekende koel registrerende stijl op vele plekken in Europa de productie van voedsel fotografeerde.

Monopol Magazin: Michael Schmidt gestorben

Prix Pictet

Gerry Badger in 1987 in Creative Camera over Michael Schmidts serie Waffenruhe: Another Brick in the Wall