McNally voorzitter World Press Photo 2015

Michele McNally wordt de voorzitter van World Press Photo 2015, zo heeft de organisatie bekend gemaakt. McNally is een bekende bij World Press Photo. In 2007 was zij al juryvoorzitter en ze was eerder al drie keer jurylid en drie keer master bij de Joop Swart Masterclass.

In het dagelijks leven is McNally director of photography en assistant managing editor van de New York Times. Onder haar beleid heeft de New York Times drie Pulitzer prijzen gewonnen voor de fotografie en twee maal de Visa d’Or voor nieuws.

De juryvoorzitter verwacht dat het moeilijk zal zijn om een goede winnaar te kiezen omdat er veel zeer waardevolle foto’s zijn gemaakt het afgelopen jaar. “Ik vermoed dat er veel discussie zal zijn over de belangrijkste historische gebeurtenissen en dat er geen makkelijk antwoord zal zijn,” aldus McNally in een persbericht.

McNally denkt dat sinds 2007 het nieuws heftiger is geworden, doordat meer fotografen meer verslaan over geweld, oorlogen en rampen. Bovendien, zegt ze, is het de afgelopen jaren voor fotojournalisten gevaarlijker en verraderlijker geworden om de conflicten te verslaan: “We hebben collega’s en vrienden gedood, ontvoerd, verminkt en zelfs in het openbaar onthoofd zien worden. Het is een voortdurende uitdaging om de nieuwswaarde tegen de risico’s af te wegen. Veiligheid staat voorop.”

De jaarlijkse World Press Photo Contest gaat dit jaar op 1 december van start. Fotografen kunnen dan tot en met 14 januari 2015 hun werk inzenden. De jurering vindt plaats van 1 tot en met 11 februari 2015, de winnaar wordt op 12 februari bekend gemaakt. Later dit jaar maakt World Press Photo bekend wie met McNally de jury zal vormen.

World Press Photo