Miljoenenroof foto’s Riefenstahl en Erwitt

Volgens Time Magazine was ze één van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Dat is dieven in het Duitse Keulen blijkbaar ook niet ontgaan. Zij stalen 250 foto’s van de Duitse fotografe en filmmaker Leni Riefenstahl uit een kelder in de West-Duitse stad.
Behalve de foto’s van Riefenstahl is ook werk van de Amerikaanse fotograaf Elliot Erwitt ontvreemd uit de opslagplaats.

Ruim 300 foto’s van de Magnum-fotograaf Erwitt zijn via een raam naar buiten gesmokkeld. De totale waarde van de buit: drie tot vier miljoen euro. De kunstwerken zijn geregistreerd en genummerd zodat verkoop in het openbaar niet mogelijk zal zijn.

Riefenstahl, vooral bekend als de favoriete regisseuse van Hitler’ door de films die ze maakte over de partijdag van zijn NSDAP en de Olympische Spelen van 1936, ging na de oorlog als fotografe aan de slag. Zij vetrok in de jaren zestig naar Afrika om daar de Soedanese stammen te fotograferen.

Elloit Erwitt wordt geroemd om de humor en ironie in zijn foto’s. In combinatie met zijn precieze timing zorgt dat voor een herkenbare eigen stijl.

Hoe de dieven het voor elkaar hebben gekregen om – met de aanwezigheid van een alarminstallatie, bijzonder beveiligde deuren én speciale sloten – kunstwerken van 80 bij 120 centimeter te ontvreemden, is voor de Duitse politie een groot raadsel. Er is een beloning van 30.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip.