Min of meer gratis beschikbaar: 227 miljoen foto’s

Het aanbod van foto’s die kunnen worden gebruikt onder Creative Commons licentie is dit jaar gegroeid tot bijna een kwart miljard. De website Foter, gemaakt door de Poolse internet-ondernemer Witold Stawarz, maakt ze doorzoekbaar en biedt een manier om ze met één klik als een code te plaatsen in blogs en andere online publicaties.
De foto’s kunnen in veel gevallen gratis worden gebruikt, mits aan enkele voorwaarden wordt voldaan. Soms is naamsvermelding voldoende, soms stellen de makers meer eisen.

Foter leunt met het aanbod voor een groot deel op beeldmateriaal dat via sharing site Flickr beschikbaar is. Stawarz zegt dat zijn software continu internet doorzoekt op foto’s met Creative Commons licentie. Half november stond de teller van het totale aanbod op 227.230.423 beelden.

Het geheel ziet er uit als een database met foto’s zoals we die kennen van de gebruikelijke beeldbanken. Het vinden van materiaal is afhankelijk van de manier waarop de maker informatie aan de foto heeft toegevoegd. Zo levert de zoekterm ‘christmas tree’ een heel ander resultaat op dan ‘kerstboom’.

Foter biedt de foto’s zo aan dat een gebruiker ze automatisch kan plaatsen volgens de voorwaarden die de maker stelt. En – uiteraard – met een link naar Foter zelf. Bovendien legt het bedrijf uitgebreid uit hoe de licentievormen van Creative Commons werken:

Creative Commons Photos
How To Attribute Creative Commons Photos by Foter

foter.com