Minder fotografie op Art Amsterdam

Gisteravond opende ‘Art Amsterdam 2006’, de kunstbeurs die vorig jaar nog KunstRAI heette. De indruk ontstond dat het medium fotografie een stapje terug moet doen ten faveure van de schilderkunst.
Harde getallen zijn niet beschikbaar, maar verschillende bezoekers van de beurzen van dit en vorig jaar waren het er over eens: er is significant minder fotografie te zien op de tweeëntwintigste editie van deze kunstbeurs.

Er moeten vorig jaar wel erg veel foto’s in de Rai hebben gehangen, want met het aanbod van dit jaar kan de bezoeker zich met gemak een middagje bezighouden. Hierbij een beknopt overzicht van de galeries die (voornamelijk) fotografie tonen.

Martin van Zomeren/GMVZ introduceert jongere fotografen/beeldend kunstenaars als Libia Pérez de Setes de Castro & Olafur Arni Olafsson, Maurice Scheltens en Jeroen Kooymans.
Reflex gallery presenteert internationale succesnummers als David Lachapelle en Erwin Olaf. Maar ook werk van Roger Ballen en Daido Moriyama.
Galerie Wouter van Leeuwen is gespecialiseerd in met name Amerikaanse paparazzo- en glamourfotografen. Er is ook nieuw en wat ouder werk van Larry Fink te zien.

Artspace Witzenhausen is present met een serie van Bert Teunissen: ‘Azaruja’ uit 2001.
De Brusselse Crown Gallery toont een mix van jonge en ervaren kunstenaars. Zij biedt ruimte aan fotografen als Gabriele Basilico, Frank van der Salm, Massimo Vitali en Edwin Zwakman.
We treffen de foto’s van Zwakman ook aan bij Galerie Akinci, het werk van Van der Salm is tevens te zien bij MKgalerie. Deze Rotterdamse galerie presenteert naast fotografie van Van der Salm, Beat Streuli en Hans Wilschut een serie werken van ‘de fotograaf met de vlieger’ Gerco de Ruyter.

Galerie Van Zoetendaal toont eigenzinnig werk van Tudor Bratu, Betty Ras en Diana Scherer. Daarnaast is er plaats ingeruimd voor eenvoudige maar doeltreffende collage’s van Ruth van Beek en een sfeervolle driedimensionale installatie van Koen Hauser.
Lumas uit Berlijn is een opmerkelijk initiatief dat foto’s (lambda-prints) aanbiedt vanaf 60 euro. De duurste foto kost tweeduizend euro, in een oplage van 100 of 150, als c-print of barietdruk, gesigneerd. Het Berlijnse initiatief verkoopt in grote of ongelimiteerde edities werk van historische fotografen als Atget, Belloc, Cameron, Hine en Muybridge. Maar ook hedendaags werk van onder andere Araki, Goldin en Parr.

Tijdens de Art Amsterdam/KunstRAI 2006 wordt de nieuwe kunsteditie ten bate van onderzoek naar de fatale spierziekte Duchenne gepresenteerd. Het is een vervolg op de uitgave van 1996, waaraan vijfentwintig Nederlandse kunstenaars en galeries deelnamen. De opbrengst bedroeg destijds fl 225.000,-. De opbrengst van de huidige editie is wederom bestemd voor onderzoek naar Duchenne, waar nog geen therapie voor bestaat. Deze ziekte leidt bij de slachtoffers, bijna uitsluitend jongens, door afbraak van spierweefsel tot verlamming. In de meeste gevallen overlijden zij voor hun twintigste.

Deze uitgave staat ditmaal in het teken van het medium fotografie en zijn er 16 kunstenaars gekozen uit alumni van de Rijksakademie. Voor de presentatie van de werken die zij speciaal voor deze editie ter beschikking stellen, biedt Art Amsterdam een tentoonstellingsruimte aan. De tentoonstelling werd ingericht door Hendrik Driessen, directeur van museum De Pont in Tilburg, die ook de selectie van de kunstenaars voor zijn rekening nam. De deelnemende fotografen/beeldend kunstenaars zijn: Tiong Ang, Meschac Gaba, Karin Arink, Annemarie Nibbering, Erzsébet Bearveldt, Otto Berchem, Anne Deams, Driessens & Verstappen, Charlotte Dumas, Paul Kooiker, Edwin Zwakman, Julika Rudelius, Ellen Kooi, Gabriel Lester, Cuny Janssen en Claudia Kölgen.

Art Amsterdam 2006
Tot en met 11 mei in
Amsterdam RAI
Europaplein 8
in Amsterdam

• Informatie: www.artamsterdam.org