Minder foto’s van dode Amerikanen in Irak

De media brengen de laatste maanden minder foto’s uit Irak, en zeker minder van Amerikaanse militairen die gewond zijn of sneuvelden. Er zijn minder fotografen aan het werk in Irak en de regels die het Amerikaase leger oplegt aan fotografen zijn strenger geworden, zo blijkt uit een inventarisatie van de New York Times.

De krant maakte een inventarisatie naar aanleiding van de kwestie rond de Amerikaanse fotograaf Zoriah Miller, die eind juni zijn embed (toestemming om te fotograferen) verloor nadat hij foto’s publiceerde van de gevolgen van een zelfmoordaanslag in Irak, die onder meer marines het leven kostte.

Nieuwsagentschappen noemen de strikter toegepaste embed-regels als een van de redenen waarom er minder foto’s uit Irak zijn te zien. Het nog steeds aanwezige gevaar, de hoge kosten van beveliging en de verminderde belangstelling bij het Amerikaanse publiek spelen eveneens een rol. De New York Times kwam na tellen op een totaal van een ‘half dozijn’ westere fotografen die momenteel in Irak werken, wat schril afsteekt tegen de aanwezigheid van 150 duizend Amerikaanse troepen.

De embed-regels zoals die worden toegepast door militaire eenheden ter plaatse zijn anders dan wat er aan de bureaus in Washington is geformuleerd. Steeds vaker wordt als argument tegen het publiceren van schokkende foto’s gebruikt dat de vijand wordt voorzien van informatie over de effecticiteit van diens acties.

New York Times: 4,000 U.S. Deaths, and a Handful of Images

Eerder op PhotoQ over Zoriah Miller: Fotograaf verliest embed Irak wegens schokkendefoto’s