Ministerie OCW vindt foto Aram Tanis aanstoot geven

Volgende week komt de stichting De Ateliers de kunstwerken weghalen die het eind oktober had opgehangen in de Hoftoren van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen in Den Haag. De stichting doet dat uit protest tegen de censuur die één van de foto’s ten deel is gevallen, een foto van Aram Tanis waarop we de rug en billen van een man zien die bezig is een condoom om te doen.
Volgens Tanis is deze foto op 2 november al door het ministerie van de muur gehaald en opgeborgen, ‘kennelijk omdat het aanstootgevend was’. De foto maakte onderdeel uit van een drieluik (zie hierboven). De andere twee foto’s zijn blijven hangen. Evenals twee schilderijen van een andere kunstenaar, die met de foto’s van Tanis behoorden tot een kleine expositie die was ingericht door de stichting De Ateliers.

Na een gesprek op 5 december tussen vertegenwoordigers van het ministerie en Marlene Dumas en Dominic van de Boogerd van De Ateliers is besloten dat de werken op 23 december worden opgehaald uit protest tegen wat Tanis censuur noemt.

Zoals Hans Aarsman vanochtend in zijn column in de Volkskrant schrijft: ‘Maar stel nou dat het een schilderij was geweest, hadden ze zich dan ook zo druk gemaakt over wat erop stond? Zeker niet. Dat is zo verraderlijk aan fotografie: de schijnbare realiteit ervan. Ze trappen er elke keer weer in.’

Bij het ministerie was vanochtend geen commentaar te krijgen.

• Het ministerie van OCW heeft een geschiedenis met foto’s. Eerder op PhotoQ: Foto Bert Sissingh neemt licht weg

De Ateliers