Mischa Keijsers beeldverhaal over het Nederlands landschap en de liefde

In Insomnia bundelt de Nederlandse fotograaf Mischa Keijser intieme beelden uit zijn persoonlijke omgeving, enkele anekdotische observaties en strakke opnamen van het Nederlands landschap.
Omdat de foto’s in dit boek nogal uiteenlopend van aard zijn, dekt een enkel beeld nooit de lading van Keijsers publicatie: vandaar deze afbeelding van het sobere omslag. Het boek opent met een foto van het graf van de vroeg overleden vader, op de daaropvolgende pagina’s vinden we: een muis in een val, een portret van -vermoedelijk- de vader, een gewelfde peer en twee naaktopnamen van Keijsers vrouw.

Het zevende beeld is het eerste landschap, een genre waarin deze fotograaf zich zichtbaar thuisvoelt. De intense kleuren, het spectaculaire gebruik van het licht en de dwingende composities leiden tot krachtige verbeeldingen van eigenlijk doodnormale plekken in ons land. Deze plaatsen krijgen door deze aanpak een mysterieus karakter. Het is opmerkelijk dat binnen de strakke composities aanknooppunten voor verhalen te vinden zijn.

Ook de opgenomen portretten van dieren nodigen de kijker uit zijn gedachten te laten gaan, een poging te doen Keijser’s verhaal te doorzien of een geheel eigen interpretatie te formuleren. De fotograaf heeft de ‘dichter/vuurspuwer’ David Boelee gevraagd met een drietal gedichten te reageren op de beelden.
‘De boer ploegde voort’, ‘Alchemie’, ‘Poldermodel’ heten de tekstjes, die in hun mengeling van melancholie en moralisme wat mij betreft weinig toevoegen aan de foto’s.

Mischa Keijser (Rotterdam 1974) studeerde in 1999 af aan de Sint Joostacademie in Breda en werkte sindsdien aan reportages, commerciële opdrachten en autonome projecten. Hij ontving een projectsubsidie van het Fonds BKVB, verkocht landschapsfoto’s aan verschillende collecties en publiceerde vier jaar terug zijn ‘Diary no 1’ in een oplage van 64 exemplaren.

Insomnia, dat 57 foto’s bevat, is in een oplage van 600 stuks verschenen. Het in Nederland gedrukte en gebonden boek, vormt wat mij betreft een intrigerende eerste kennismaking met de fotografie van Keijser. En dat valt niet tegen. Het zal wel aan die oplage liggen, maar de prijs van dit boek is behoorlijk hoog. Wat jammer is, want deze foto’s mogen gezien worden.

Han Schoonhoven

Insomnia
fotografie: Mischa Keijser
gedichten: David Boelee
gebonden, 20 bij 30 cm., 65 pagina’s, met 57 foto’s, voornamelijk in fullcolor
uitgave in eigen beheer
prijs: 59 euro

• De foto’s uit het boek zijn te bekijken op: www.mischakeijser.com