Mobieltje wordt belangrijkste camera

Uit onderzoek van een grote Finse fabrikant van mobiele telefoons blijkt dat steeds meer gebruikers foto’s maken met hun gsm.
Een intrigerende uitkomst van de enquête, waar de BBC afgelopen maandag verslag van deed, is dat voor 44 procent van de deelnemers hun mobieltje fungeert als hun belangrijkste camera. In India noemt al 68 procent hun telefoontje als hèt apparaat om foto’s mee te maken.
Er is sprake van cultuurverschillen, want bijna 90 procent van de Amerikanen verwacht toch verschillende apparaten te blijven gebruiken. Gemiddeld was dat slechts 42 procent.

De Finse fabrikant baseert zijn uitkomsten op een onderzoek in 11 landen; de 5500 geënquêteerden waren tussen tussen 18 en 35 jaar oud. Op dit moment worden er wereldwijd bijna 2,5 miljard mobiele telefoons gebruikt.

De mogelijkheden van het apparaat zijn verbreed en worden benut: 72 procent van de ondervraagden gebruiken het ding als wekker, voor 73 procent vervangt het hun polshorloge. Twee derde gaat er vanuit dat de mobiele telefoon in de nabije toekomst ook de mp3-speler overbodig maakt. Eén derde van de ondervraagden maakt gebruik van internetfuncties.

Blijkbaar is ook de affiniteit voor de gsm groeiende, want 33 procent zou liever hun portefeuille verliezen dan hun mobiel. Een vijfde van de geënquêteerden blijkt meer gehecht aan het apparaat dan aan hun trouwring.