Modern

Bel 21-W en de firma Modern rijdt achteruit het beeld in. Da’s pas modern! Een grauwe dag, maar de was wordt spierwit en gestreken aangeleverd. Waar u maar wilt.

De chauffeur klikt de achterdeur open en overhandigt pakketten aan de linkerhelft van de foto. Hij graait opnieuw in de bestelwagen… nog meer schoon wasgoed? Moet dat allemaal dit vliegmachinetje in?

De rommelige compositie blijft in evenwicht, maar er klopt iets niet in deze foto. Even lijkt de piloot zoek, maar daar staat ze en ontvangt met een blij gezicht de opgefriste goederen. Ondanks de resten sneeuw in het veld hangt haar leren pilotenjack open.

Gedienstig stouwt het silhouet van de bijrijder alweer een enorm pak schone was in de vliegtuigbuik weg. Wat zou er onder dat pakpapier zitten? Waarmee verkiest deze getalenteerde mevrouw in de jaren veertig het ruime luchtsop boven haar eigen tobbe?

Oorlog! Mannen zijn schaars, dames grijpen hun kansen – en vliegen de was rond. Waarmee het raadsel is opgelost: in het grote pakket zit een dry cleaned uniform, in de slappe pakjes natuurlijk de overhemden. En zodra de firma Modern weer uit beeld is stijgt mevrouw met was en al op. Da’s pas echt modern!

schoenendoos0
Schrijfster en beeldend kunstenaar Margit Willems deelt foto’s met ons uit haar verzameling en die van anderen. Meer fotokeuzes van Willems zijn te vinden op de Facebook-pagina K Wispelaer Zetkrant.