De Franse hoofdstad organiseert in november wederom een groot fotofestival.
Uiteraard met tientallen grote en kleine exposities, maar ook met lezingen, filmvertoningen en één van werelds grootste beurzen voor autonome fotografie.
Voor het complete programma verwijzen wij graag naar het webadres onder dit stukje, binnen het bestek van deze introductie concentreren wij ons op de Nederlandse inbreng bij dit grootschalige evenement.
Het programma maakt melding van drie solotentoonstellingen, een kleine en een grote groepsexpositie, benevens een substantiële Nederlandse deelname aan de beurs Paris Photo.
Het Zadkinemuseum stelt de serie ‘Saenredam’, fotowerken van beeldend kunstenaar Jan Dibbets, ten toon. Van 22 oktober tot en met 13 februari 2005 te zien aan de Rue d’ Assas 100 bis.
In Galerie Rabouan Moussion, Rue Vieille du Temple 121, exposeert Erwin Olaf zijn nieuwe serie ‘Séperation’, van 29 oktober tot en met 30 november.
Gábor Ösz, de in Amsterdam wonende en werkende Hongaarse fotograaf, laat in Galerie Loevenbruck, Rue de Seine 40, zijn monumentale pinhole-opnamen zien. Van 5 november tot en met 4 december.
De ‘kleine’ groepstentoonstelling is gemaakt door Levien Willemse, Carel van Hees en Freek van Arkel. Zij lieten zich inspireren door de poëzie van Jacques Prévert en exposeren onder de titel ‘Je vois des ombres, j’ entens des cris’, (ziehier een schaduw, hoor daar een kreet). Te zien in Espace Bateau Lavoir aan de Rue Garreau 6 tussen 13 en 28 november.
De grote groepstentoonstelling vindt tussen 9 november en 19 december plaats in het Institut Néerlandais aan de Rue de Lille 121 en behelst een ontmoeting van hedendaagse fotografie uit Nederland en Frankrijk. Er worden twee visies op hedendaagse fotografie met elkaar geconfronteerd, die van een Franse curator, Gabriel Bauret, die een selectie heeft gemaakt uit de hedendaagse Nederlandse fotografie en de Nederlandse curator, Erik Kessels, die dit op zijn beurt binnen de hedendaagse Franse fotografie heeft gedaan.
De tentoonstelling ‘Histoire(s) Parallèle(s), Confrontation, France / Pays-Bas’ bestaat uit werken van onder andere Meindert Koelink, Gabor Ösz, Gerco de Ruijter, Marnix Goossens, Nico Bick, Raimond Wouda, Cuny Janssen, Julika Rudelius, Thomas Manneke, Céline van Balen, Koos Breukel, Bianca Pilet, Margi Geerlinks, Ellen Kooi, Noor Damen, Jan Koster, Phoebe Maas, Leoni Oostvogel, Bert Sissingh, Melanie Bonajo, Elspeth Diederix, Mischa Keijser, Maarten Wetsema, Charlotte Dumas, Rafaël Philippen, Mark van den Brink wat betreft de Nederlandse fotografie en Pascal Aimar, Valérie Belin, Marion Poussier, Misi Park, Gisèle Didi, Steffen Rault, Roy Cymbalista, Delphine Kreuter, Remi Noel, Giasco Bertoli, Anne-Valérie Gasc en Denis Proteor, voor Franse zijde.
Deze expositie wordt in 2005 in Nederland verwacht: zowel het Foam als het Maison Descartes – op loopafstand van elkaar verwijderd – zal dan een deel van deze show vertonen.
De grote fotobeurs Paris Photo beleeft dit jaar haar achtste editie. Het thema dit jaar luidt: ‘Histories from documentary to fiction’. Van 11 tot en met 14 november krijgen de – naar verwachting ongeveer veertigduizend – bezoekers de gelegenheid kennis te nemen van het aanbod van 105 galeries en uitgeverijen uit 16 landen.
De Nederlandse aanwezigheid wordt gevormd door: Cokkie Snoei (Rotterdam), Flatland (Utrecht), Van Kranendonk (Den Haag), Ton Peek photography (Utrecht), Torch Gallery (Amsterdam), Van Zoetendaal (Amsterdam) en Antiquariaat L.van Paddenburgh (Leiden).
Mede door de inbreng van het culturele programma van de Europese Unie organiseren Berlijn en Wenen dit jaar ook een fotografiemaand in november.
Het is de bedoeling dat in 2006 ook Bratislava, Moskou en Rome zich aansluiten in wat dan de grote Europese Maand moet gaan heten.