Monshouwer na jury-conflict weg bij PANL

Adriaan Monshouwer is afgetreden als voorzitter van de fotografenvereniging PANL. Dat is gebeurd nadat de jury van de PANL Award zich niet bleek te willen houden aan gemaakte afspraken.
Op de algemene ledenvergadering van PANL van 28 juni 2004 was overeengekomen dat de jury voor de jaarlijkse PANL Awards in iedere categorie tenminste drie prijzen zou toekennen. Dit besluit werd door de voorzitter op zondag 31 oktober herhaald in zijn toespraak bij de opening van de expositie met jaarlijkse inzendingen en een week later nadrukkelijk meegedeeld bij het doornemen van het jureringreglement, bij de installatie van de jury.

Tijdens de jurering werd duidelijk dat de jury deze regel ging negeren en niet in alle categoriën prijzen wilde toekennen. De bestuursvertegenwoordiging, verantwoordelijk voor het toezicht op de jurering, heeft de juryleden niet op andere gedachten kunnen brengen.

Toen Monshouwer – die niet bij de jurering aanwezig was – hiermee werd geconfronteerd, was het te laat om de afwijkend gevolgde procedure nog terug te draaien, waarop de PANL-voorzitter naar zijn mening niets anders restte dan zijn functie neer te leggen. Monshouwer, die zich naar de leden, de jury en de sponsors hard gemaakt had voor deze dwingende regel, vond dat zijn geloofwaardigheid op het spel stond.

Monshouwer: ‘Het is net als bij een atletiekwedstrijd: de eerste drie krijgen goud, zilver en brons. Dan gaat na afloop ook geen jury zeggen: die ene goede renner was er niet bij, dus de winnaar krijgt geen gouden medaille.’

De jury bestond uit een internationaal gezelschap fotografen en een aantal deskundigen uit de reclame- en fotowereld: Els Barents (NL, directeur Huis Marseille), Dorothy Goebels (D, agentschap RockenfellerGoebels), Pierre Winter (DK, fotograaf), Michel Mallard (F, art director), Nicole Aeby (Swiss, fotografenagentschap Lookat-pictures), Toby McFarlan Pond (UK, fotograaf) en Dean Maryon (UK, art director 180bv, Amsterdam).

Hoewel het volgens Monshouwer een ondergeschikt gegeven is, speelt bij de wens om in alle categorieën alle prijzen te verlenen ook een rol dat PANL dit jaar weer voor alle categoerieën druk in de weer was om sponsors te vinden. En dat gaat lastig als er in sommige categorieën geen prijzen worden gegeven, aldus Monshouwer.