Mooi weer in Vietnam in 1967

Wie in beelden aan Vietnam in de jaren zestig terugdenkt, zal vooral een monnik zien die zichzelf verbrand, een Vietcong-man die een kogel door zijn hoofd krijgt gejaagd door een Zuid-Vietnamese politiecommandant, of aan het napalmmeisje Kim Phuc (hoewel die foto van 1971 is – maar dat terzijde). Bij Spaarnestad Photo ontdekten ze onlangs dat er ook kleurenfoto’s zijn gemaakt, door Henk Hilterman, en dat destijds het leven in Vietnam ook mooi en leuk kon zijn.
Het verhaal achter de reportage is dat Hilterman samen met Libelle-coryfee Scheherazade vluchtelingenkinderen heeft bezocht om een inzamelactie voor het goede doel in de Libelle en de Beatrijs te kunnen illustreren. De meeste foto’s zijn in 1967 gemaakt bij een vluchtelingenkamp in Zuid-Vietnam aan de Cambodjaanse grens.

Dat Hiltermans werk zo verschilt van dat van de Vietnam-foto’s zoals wij die kennen, heeft vast ermee te maken dat de man eigenlijk studiograaf was. De dia’s die nu bij Spaarnestad Photo zijn teruggevonden, zijn ‘overschot’, dus niet gebruikt. De foto’s die wel gebruikt zijn, zijn helaas niet behouden gebleven. De actie heeft 150 duizend gulden opgeleverd. Spaarnestad beschikt over een foto dat Scheherazade het geld overhandigt aan het Rode Kruis.

Bekijk de serie bij Spaarnestad Photo