Morad Bouchakour en Robin de Puy ontvangen foto-opdracht Amsterdam

Ieder jaar verlenen Stadsarchief Amsterdam en Amsterdams Fonds voor de Kunst opdrachten aan fotografen om de actuele stad en allerlei stedelijke verschijnselen in beeld te brengen. Zo is de collectie van het Stadsarchief sinds 1972 verrijkt met meer dan 6000 foto’s en dia’s van vrijwel alle belangrijke Nederlandse documentaire fotografen. Voor de geschiedenis van de stad in de laatste 40 jaar vormt de collectie een belangrijke visuele bron. Uit de inzendingen van 146 fotografen is dit jaar gekozen voor Morad Bouchakour met zijn project Algerijnen en Robin de Puy met Ee?n jaar Amsterdam.
Morad Bouchakour (1963) is kind van een Algerijnse vader en een Nederlandse moeder. Zijn vader kwam op eigen gelegenheid naar Amsterdam om hier zijn geluk te zoeken. Hij trof hier een klein aantal landgenoten die in de jaren zestig en zeventig een hechte groep vormden en eenmaal per jaar met hun gezinnen bij elkaar kwamen. De fotograaf gaat op zoek naar de eerste generatie Algerijnen om hen te portretteren en te interviewen over hun dromen en verlangens van destijds, hun integratie in een stad als Amsterdam en hun zelfbeeld op gevorderde leeftijd. De close-ups, omgevingsportretten en interviews vormen een drieluik.

Robin de Puy (1986) arriveerde pas onlangs in Amsterdam. Tijdens haar studie aan de Photo Academy Rotterdam bleef ze thuis wonen op Goeree-Overflakkee, maar na de voltooiing van haar opleiding waagde ze de sprong naar de hoofdstad. Haar serie gaat over de eenzaamheid van een nieuwkomer in een vreemde stad. De fotografe portretteert de mensen die ze hier ontmoet, die haar iets leren of haar om andere redenen intrigeren en de plekken waar haar iets overkomt. Ook spullen die haar avonturen in Amsterdam bevestigen worden gefotografeerd. De Puy combineert haar eigen werk met oudere beelden van de geportretteerden.

Van 21 oktober – 4 december 2011 exposeert Erik Klein Wolterink in het Stadsarchief, Vijzelstraat 32, zijn serie Keukens van Amsterdam, een eerdere foto-opdracht uit de lange reeks.

Andere opdrachten die recentelijk zijn voltooid zijn: Dana Lixenberg, Set Amsterdam (opdracht 2009), Geknipt in Amsterdam van Jan-Dirk van der Brug (opdracht 2009), Archeologie van de Noord/Zuidlijn van Harold Strak (opdracht 2009) en Crisisbestrijders in Amsterdam-Noord van Henk Wildschut (opdracht 2010).