Morad Bouchakour neemt afscheid van portfolio

‘Bye Bye Portfolio’ is een fotoboek van Morad Bouchakour waarin hij eervol afscheid neemt van een inmiddels zo goed als uitgestorven verschijnsel. Fotografen die opgroeiden in het pre-digitale tijdperk zullen het fenomeen ongetwijfeld herkennen; het presenteren van het portfolio. Meestal gevat in een grote standaard presentatiemap, soms uitgevoerd als luxe koffer met losse gelamineerde vellen, of nog beter, een luxe in leer gebonden boekwerk. Portfoliopresentaties bij potentiële opdrachtgevers waren van levensbelang om als startend fotograaf aan te bak te komen en bleven onverminderd belangrijk gedurende de carrière van iedere fotograaf die zich bleef ontwikkelen en vernieuwen.

In retrospectief biedt Bye Bye Portfolio een bijzondere inkijk in hoe een professionele fotograaf zich aan zijn (potentiële) opdrachtgevers presenteerde in een tijd toen er op een visitekaartje van een fotograaf of kunstenaar zelden een webadres kon worden aangetroffen.

“We will call you. Bye bye!”, kreeg Bouchakour vaak te horen nadat hij bij een reclamebureau of beeldredactie van een krant of tijdschrift zijn portfolio had laten zien. Hij stak altijd veel tijd in het maken van portfolio’s. Voor de creatie van Bye Bye Portfolio vulde hij zijn laatste portfolio aan met een selectie van de beste foto’s uit twintig jaar opdrachtwerk en uit eigen projecten. In een vloeiende montage, waarin de hiërarchie tussen werk in opdracht en vrij werk is opgeheven, voert Bye Bye Portfolio je mee langs intieme portretten van mennonieten in Mexico, Amerikaanse Indianen, dynamische straatfotografie in New York, eigenwijze portretten van Nederlandse en internationale beroemdheden, maar toont het ook de rauwe energie van het fotoproject Feest! (2002), dat Bouchakour maakte in opdracht van het Rijksmuseum, voor de serie Document Nederland.

De Amsterdamse ontwerpstudio Smel design & strategy, onder meer verantwoordelijk voor het ontwerp van twee recente fotoboeken van Anton Corbijn (U2 & I en Waits/Corbijn ‘77-‘11), tekende voor het omslagontwerp van Bye Bye Portfolio.

De boekpresentatie van Bye Bye Portfolio vindt plaats op zaterdag 30 april 2016 van 17:00 tot 20:00 in Morad Bouchakours nieuwe atelier, dat binnenkort ook als galerie zal gaan functioneren.
Aldaar is ook een kleine boekwinkel ingericht door PhotoQ Bookshop