Morad Bouchakour portretteert de Zomergasten van 2012

Het programma VPRO Zomergasten bestaat 25 jaar. De eer aan Morad Bouchakour om de Zomergasten te fotograferen. De Zomergasten dit jaar zullen zijn: Henny Vrienten, Micha Wertheim, Jolande Withuis, Lidewij Edelkoort, Ben Verwaayen en Adriaan van Dis.
Ook dit jaar werd er weer druk gespeculeerd over wie de Zomergasten van 2012 zouden zijn. Morad Bouchakour ondervond dit, toen hij voor de foto van Ben Verwaayen (Chief Executing Officer van het in Parijs gevestigde telecombedrijf Alcatel-Lucent) moest afreizen naar Parijs.

Hij liet weten op weg te zijn naar een Zomergast in Parijs en meteen volgden er vele reacties over wie de Zomergast zou zijn. Ook namen als Adriaan van Dis werden genoemd, die wel een Zomergast is, maar niet degene die Morad Bouchakour op dat moment ging fotograferen.

De namen van de Zomergasten worden goed geheim gehouden tot de officiële bekendmaking. Ook onderling zijn de Zomergasten niet op de hoogte van elkaar tot de bekendmaking en proberen af en toe de fotograaf een beetje uit te horen, maar die mag daar niets over los laten.

Morad Bouchakour maakte in elk portret dezelfde stijltechnische keuzes zodat ondanks de verschillende karakters en locaties, de portretten toch een geheel vormen. In eerdere jaren fotografeerden onder meer Vivianne Sassen, Merlijn Doomernik,Karoly Effenberger, Kadir van Lohuizen, Ari Versluis en Ellie Uyttenbroek, Henk Wildschut, Thom Hofmann, Kees de Graaff en Venus Veldhoen de Zomergasten.


VPRO Zomergasten


Morad Bouchakour