In het Haarlemse museum De Hallen is tot en met 8 juni in twee zalen ongeveer één-zevende van de fotocollectie van Hans Kemna te zien. Afgelopen zondag, sprak kunsthistoricus en fotografie-antiquair Frido Troost met Kemna over zijn verzameling.
Hans Kemna, voormalig acteur en directeur van het invloedrijke castingbureau voor theater en film, verzamelt sind eind jaren tachtig fotografie. Lang daarvoor kocht hij al kunst, bijvoorbeeld een zeefdruk van Warhol met het portret van Mick Jagger.
Rond 1990 bezocht Kemna een galeriepresentatie van Wolfgang Tillmans en viel als een blok voor diens portret van Damon Albarn, de frontman van de Britse band Blur. Er hangen nu twee portretten van de angelieke zanger in Courtesy Hans Kemna, zoals de tentoonstelling is genoemd.
De verzamelaar die het werk van Tillmans kende uit diens bijdragen aan hippe magazines als The Face en i-D Magazine, raakte gefascineerd en bleef zijn werk volgen en aankopen. Tillmans won in 2000 de prestigieuze Turnerprijs, als eerste fotograaf en eerste niet-Brit die dat lukte. Inmiddels telt Kemna’s verzameling zestig drukken van de in Engeland wonende Duitse kunstenaar. Of eigenlijk één en zestig, want twee dagen voor het interview in Haarlem had hij er nog één besteld. Daarmee is de in 1940 in Rotterdam geboren verzamelaar de grootste Tillmans-collectionneur ter wereld.
Uit het interview met Troost bleek dat Kemna een intuïtieve verzamelaar is, een man die hartstochtelijk jaagt op de beelden die hij moet hebben. Zo wilde hij dolgraag een portret van Inez van Lamsweerde verwerven, maar wist ook dat het zijn budget te boven zou gaan. Na telefonisch contact met Van Lamsweerde kocht hij voor haar een foto van Paul Blanca, die hij vervolgens ruilde met het portret dat de fotografe van haar partner Vinoodh Matadin maakte.
De expositie, waarin 70 van de 500 foto’s uit de verzameling hangen, kent een viertal deelverzamelingen. De ‘Twin Towers’, omdat Kemna dat al langer prachtige bouwwerken vond; enige humoristisch getinte beelden waaronder een bekend beeld van Job Koelewijn; meer of minder mooie mensen, vooral van het mannelijk geslacht en de Tillmans-installatie. Tillmans maakte een speciaal ontwerp voor de presentatie van de bijna vijftig foto’s die er van hem hangen.
Over die presentatie ontstond tussen Troost en Kemna een meningsverschil. Troost vond dat de gekozen opstelling minder dwingend was dan in voorgaande, levendige en laconieke exposities van Tillmans, zoals bijvoorbeeld een jaar of acht terug in het Stedelijk Museum. Kemna was het niet met hem eens.
In De Hallen Haarlem hangen, naast de nieuwere abstractere werken van Tillmans, vooral portretten, beelden van mensen, gemaakt door bekende fotografen als Rineke Dijkstra, Helen van Meene, Koos Breukel, Nan Goldin, Carla van de Puttelaar, Céline van Balen en Marco van Duyvendijk. Kemna houdt affectie met fotografen die aan het begin van hun carriere staan, daar voelt hij verwantschap mee en daar kan hij – net als twintig jaar geleden bij Tillmans – nog ontdekkingen doen.
De Hallen exposeert naast de tentoonstelling Courtesy Hans Kemna op dit moment boeken en multiples van beeldend kunstenaar en fotograaf Luuk Wilmering, de installatie Heart Beat van Nan Goldin, ‘Vijf Portretten’ uit de videocollectie, een overzicht van striptekenaar Gummbah en werk van Anton Pieck.
• Voor meer informatie over deze tentoonstellingen, zie: www.dehallenhaarlem.nl