Multimedia Shishmaref vormen uitgebalanceerde eenheid

Tegen het industriële decor van tentoonstellingsruimte LP II in Rotterdam staat de tentoonstelling The Last Days of Shishmaref. Een tentoonstelling over een actueel en ernstig onderwerp: een gemeenschap van 616 Inupiaq eskimo’s moet binnen vijftien jaar haar geboortegronden verlaten om niet met het eiland weggespoeld te worden.
Wanneer je de tentoonstelling betreedt, word je omsloten door negen projecties en een soundscape met geluiden uit het dorpje Shishmaref en de verstilde muziek die speciaal voor de documentaire van Jan Louter gecomponeerd werd. Uit het ruwe filmmateriaal werden vier nieuwe sequenties samengesteld, die het leven op het eiland in al haar diversiteit laten zien: uitgestrekte zee- en sneeuwlandschappen, het gezins- en gemeenschapsleven, jachttaferelen.Na de overrompeling van bewegend beeld en geluid kom je, van de filminstallatie gescheiden door een transparant wit doek, in het gedeelte van de tentoonstelling waar de fotografie van Dana Lixenberg is te zien. Haar foto’s bieden een blik in de levens van de bewoners van Shishmaref en vormen een intieme aanvulling op het werk van Jan Louter en cameraman Melle van Essen.

Door de ruimte verspreid staan schermen waarop interviews met de bewoners, filmmateriaal van het eiland en verschillende documentaires met Shishmaref in de hoofdrol te zien zijn. Elke monitor is voorzien van koptelefoon en kruk, zodat beeld en geluid in opperste concentratie tot zich genomen kunnen worden. Zes computers, een overzicht van historische feiten, een visualisatie van de geografische ligging stellen de bezoeker in de gelegenheid meer over het onderwerp te weten te komen.De presentatie is een esthetisch genot, maar ze laat geen kans onbenut om ons te confronteren met het verschrikkelijke feit dat zich aan het voltrekken is. Bij een blik omhoog springen geprojecteerde nieuwsberichten in het oog die van een onverbloemde werkelijkheid berichten. De tentoonstelling, of beter: de multimedia-installatie, doet een beroep op hoofd, hart, oren en ogen. Het vertellen van een verhaal door diverse media is dan ook iets waar producent Paradox zich de afgelopen jaren in gespecialiseerd heeft. Zij die murw van Paris Photo zijn teruggekeerd, kunnen hier alvast hun hart ophalen en zich onderdompelen in een uitgebalanceerde eenheid van beeld, geluid en informatie.The Last Days of Shishmaref is een productie van Miroir Film, LLiNK & Paradox. in samenwerking met LPII, het Nederlands Fotomuseum & Cinemien.

PROJECT – De tentoonstelling maakt deel uit van het gelijknamige project en bestaat verder uit de documentaire van Jan Louter, een boek met de foto’s van Dana Lixenberg en een educatief traject. Surf voor meer informatie, een voorproefje van het beeldmateriaal en achtergronden naar www.thelastdaysofshishmaref.net.

TE ZIEN – The Last Days of Shishmaref is nog t/m 11 januari 2009 te zien in LP II, ruimte voor stedelijke cultuur (naast het Nederlands Fotomuseum) – Gebouw Las Palmas – Wilhelminakade 326, Rotterdam – www.lp2.nl
Openingstijden: di t/m za van 10-17u / za & zo van 11-17u
Toegangsprijzen: €6,- / €3,- Combiticket met het Nederlands Fotomuseum €8,- / €5,-

LEZING – Op 18 december 2008 zal Dana Lixenberg een lezing geven over haar werk, werkwijze en haar ervaringen op Shishmaref. In verband hiermee is de tentoonstelling na 15.00uur alléén toegankelijk met een kaartje voor de lezing.

Het aantal plaatsen is beperkt, dus reserveren wordt aanbevolen! Dit kunt u doen door een email te sturen naar info@pl2.nl ovv ‘aanmeldig lezing Lixenberg’. Vergeet niet uw naam en telefoonnummer te vermelden! U kunt ook bellen naar 010 2030 444 // Aanvang 15:30u. // Toegang: €9,- / €6,- (kortingstarief) / €3,- (jaarkaart Nederlands Fotomuseum, Rotterdampashouders)